Hendrik Dierendonck is een Vlaamse slager die bekend werd als leverancier van sterrenrestaurants. In 2015 opende hij Carcasse, een restaurant in het verlengde van zijn beenhouwerij in Koksijde. In 2017 werd het restaurant onderscheiden met een Michelinster. Dierendonck schrijft voor Food Inspiration over zijn ervaringen in de keuken.
Weet u, ik zit met een probleem…
Opgegroeid in een slagerij waar vader en moeder dagdagelijks bezig waren met hun winkel, ben ik als het ware ondergedompeld geweest in CEX, customer experience avant la lettre. Ieder detail moest kloppen: de bloemen in de winkel, de service naar de klant toe, hoe het vlees in de toonbank lag en welke eerste indrukken de klant kreeg. Mijn vader leerde mij alles over beleving en transparantie, het totaalplaatje moest kloppen. Ieder detail was belangrijk, en de klant moest steeds verwonderd zijn over wat onze snoepwinkel van vlees te bieden had. Als de klant thuis het pakje openmaakte, moest het voelen als een geschenk. Deze waarden en de aandacht voor details waren voor mij de basis van mijn opvoeding, en van mijn latere succes.
"Misschien ben ik een ouderwetse zak, maar ik heb sterk het gevoel dat mijn jongere medemens ook terug wil naar de essentie."
Ik heb die fixatie op details van mijn vader overgenomen. Ik kan er zelf keer op keer enorm van genieten als ik ergens ontvangen wordt waar het totale plaatje klopt. Maar het probleem is... ik krijg er ooksteeds meer een wrang gevoel van. We leven in een wereld waarin customer experience zo wat belangrijker is geworden dan het product zelf. Ik krijg soms het gevoel dat men denkt dat onze smaakpapillen pas werken als er een overacted showtje wordt opgevoerd in een blingbling-omgeving. En misschien ben ik een ouderwetse zak, maar ik heb sterk het gevoel dat mijn jongere medemens ook terug wil naar de essentie. Iets minder poespas. Geen tierelantijntjes, maar de waarheid op het bord. Less is more. Minder investeren in show, maar meer in mensen. Soms moet je een stap terug nemen om vooruit te kunnen.
"Ik krijg soms het gevoel dat men denkt dat onze smaakpapillen pas werken als er een overacted showtje wordt opgevoerd in een blingbling-omgeving."
Bijkomend voordeel is dat de horeca minder personeel nodig heeft als we teruggaan naar de essentie. Want het personeelstekort is een groot probleem. Ook ik heb moeite met het vinden van goed personeel. Het lijkt wel alsof personeel uit de horeca en foodbusiness per opbod wordt weggehaald door andere branches, waar beter wordt betaald. Hoe kunnen we dat tij keren? Door het ambacht en het product weer centraal te stellen. Door een beetje minder CEX.
Hendrik Dierendonck is een van de inspiratoren van Food Inspiration en deelt via deze website geregeld zijn gedachten en opvattingen met foodprofessionals. Kijk hier wie de andere inspiratoren zijn.