Na 10 jaar plannen, bouwen, en inrichten opende Het SmaakPark in Ede afgelopen weekend zijn deuren. Oprichters Christian Weij en Petra Busser willen met een multifunctioneel concept bezoekers inspireren en op een andere manier naar eten laten kijken.
Het SmaakPark op het oude kazerneterrein in Ede lijkt voor een voorbijganger misschien op een horecagelegenheid met groot terras en tuin. In werkelijkheid is het concept veel meer dan dat. Tijdens de feestelijke opening konden gasten het terrein – dat bestaat uit verschillende foodstands, een picklebar, een productiekeuken, een foodlab en een kookschool annex kooktheater – bewonderen.
Leren door te ervaren
“Ons oorspronkelijke idee, 10 jaar geleden, was om een zelfvoorzienende kookstudio met een lunchroom te openen. We hadden net een pop-uprestaurant in Ede gerund. Daar kookten we in een open keuken met lokale producten. Die open keuken vormde eigenlijk de basis voor ons nieuwe idee. We kregen enorm veel vragen over de dingen die we maakten en de producten waarmee we werkten. In plaats van alleen antwoorden op die vragen te geven, wilden we iets creëren waar mensen die antwoorden ook echt konden beleven. Uiteindelijk is dat – door een samenwerking met de gemeente Ede – het SmaakPark geworden."
Biggetjes in de bar
De bar in de oude kazerne heeft met een groot raam uitzicht op de stal. Wie afgelopen weekend een drankje bestelde, kon via dat raam vrolijke biggetjes in het hooi zien spelen. Weij: "We willen alle aspecten van wat mensen bij ons op hun bord krijgen laten zien. Serveren we een stukje vlees, dan laten we ook zien dat dat van een dier komt. Te veel mensen zien vlees nog als iets onherkenbaars dat ze kopen in een plastic bakje. Vinden ze het zielig dat onze biggetjes op het menu komen? Dan zeg ik: het goedkope vlees uit de supermarkt is veel zieliger. Die dieren hebben nooit buiten kunnen staan."
Streetfood maar dan anders
De eetzaal van het SmaakPark heeft wat weg heeft van een kleinschalige foodhal, of zoals oprichter Christian het omschrijft: ‘een permanent foodfestival’. Gasten konden tijdens de opening genieten van een voorproefje van het menu dat de verschillende stands de komende tijd serveren. En dat is veelal comfortfood - maar dan wel net een slagje anders. Denk aan shoarma, gemaakt van paddenstoelen geserveerd met met ingelegde bieten en walnoot-miso-mayo. Of tartaar van noordzeevis, met sushi-rijstschuim en algen.
Fermenteren kan je leren
Het SmaakPark zou geen zaak van Christian Weij zijn als er niet veel gefermenteerde producten op de kaart stonden. Weij wordt ook wel de fermentatiegoeroe van Nederland genoemd. Tien jaar geleden fermenteerde hij al producten om op zijn menu's te laten verschijnen. Inmiddels geeft hij les over fermentatie en verscheen er een kookboek over het onderwerp van zijn hand.
In zijn nieuwe concept in Ede, is dan ook een speciaal fermentatielab aanwezig waar studenten van de Universiteit Wageningen experimenteren met verschillende technieken. Weij: "Met fermentatietechnieken kun je echt een stempel drukken op smaak. Eigenlijk zijn alle lekkere producten die we kennen gefermenteerd, denk aan miso, vanille, wijn en bier. Ik denk dat fermentatieprocessen kunnen helpen om de overgang naar meer groente op het menu te versnellen; met fermentatie kun je groente namelijk net zo verzadigend en smaakvol maken als vlees."