Wat betekent het om klimaatpositief te ondernemen? YB-oprichter Wouter Staal noemt vijf concrete acties die zij hebben gezet op weg naar klimaatpositiviteit. “Uiteindelijk gaat het erom dat je hele concrete stappen gaat zetten.” 

In aanloop naar de VN Klimaattop (COP27), die op 6 november van start gaat in Egypte, wordt in Nederland van 31 oktober tot en met 6 november 2022 De Nationale Klimaatweek georganiseerd. Een landelijke actieweek waarin burgers en organisaties worden geïnspireerd om zich in te zetten voor een duurzaam klimaat. We brengen deze week een aantal van onze beste verhalen over koplopers uit onze branche – voor wie duurzaam ondernemen vanzelfsprekend is – opnieuw onder de aandacht.


“Wij hebben ervoor gekozen om all the way te gaan. We zijn zelfs B Corp-gecertificeerd sinds vorig jaar”, vertelt Staal met gepaste trots. Maar waar het volgens hem vooral om draait is dat je op je route naar een duurzamere bedrijfsvoering, kiest wat bij jou past. “Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Want dan moet je daarmee beginnen. Start eerst met één ding, maar pak dat echt als een project aan en ga daar voor de volle 100% voor. Hoe kun je plastic elimineren uit jouw bedrijf? Kun je meerprijzen opheffen voor biologisch? Of kun je overstappen naar volledig plantaardig?” 

En ja, daar zul je wel in moeten investeren. In tijd, geld en energie, aldus Staal. “We zullen wel moeten, want het klimaatprobleem is real.” De tijd dat je een beetje duurzaam kon doen om je geweten te sussen, is volgens Staal al lang voorbij. “Als je als onderneming nu nog niet structureel bezig bent met hoe je jouw bedrijf gaat verduurzamen, dan denk ik dat je over twee jaar geen bestaansrecht meer hebt. Punt. Iedereen moet aan de bak." Maar wat Staal betreft is wat je voor die inspanning terugkrijgt het dubbel en dwars waard: bestaansrecht op de lange termijn, enthousiaste medewerkers, loyale gasten en heel veel coöperatie in de keten. En natuurlijk een mooiere wereld.