Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Michelinsterren België en Luxemburg uitgereikt

Michelin België en Luxemburg heeft op 23 mei hun nieuwe gids gepresenteerd. Tijdens de presentatie werd bekendgemaakt dat restaurant Boury in Roeselare, als enige nieuwe restaurant met de hoogste onderscheiding van drie sterren is bekroond. Drie nieuwe restaurants zijn bekroond met twee sterren. Zo kreeg Yves Mattagne een tweede ster voor zijn volledig gerestylede La Villa Lorraine in Brussel. Ook Thijs Vervloet werd met Restaurant Colette - De Vijvers in Averbode bekroond met een extra ster. En de derde nieuwkomer in de categorie van twee sterren, is restaurant Hertog Jan by Botanic van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, dat onderdeel vormt van het 5-star luxury hotel Botanic Sanctuary in Antwerpen. 

Eerder dit jaar bezocht Food Inspiration Botanic Sanctuary, bekijk de video »

Zestien nieuwe restaurants ontvingen dit jaar hun eerste ster. Antwerpen is daarbij opnieuw zeer goed vertegenwoordigd. Of het nu de originele aanpak van Aziatische smaken is bij DIM Dining, de contemporaine klasse van Fine Fleur of de klassieke generositeit van Nebo, de stad Antwerpen blijft volgens de gids een culinaire hotspot.

Marco Westra van Restaurant Bridges is SVH Meestergastheer

Marco Westra, maître bij Restaurant Bridges in Amsterdam, is op 22 mei geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer. Na jaren ervaring opgedaan te hebben bij diverse bedrijven, waaronder Librije's Zusje (Zwolle), Restaurant HFSLG (De Hoefslag, Bosch en Duin) en Wijncafé Lefebvre (Utrecht), is Marco sinds 2018 werkzaam als maître bij Restaurant Bridges (Sofitel Legend The Grand, Amsterdam). “Het behalen van de SVH Meestertitel is de ultieme bekroning op mijn carrière. Vanaf de start van mijn opleiding in Wageningen heb ik mij altijd willen onderscheiden en heb ik het gastheerschap naar volle overtuiging willen uitvoeren. Gastvrijheid, overgave, doorzettingsvermogen en bevlogenheid zijn belangrijke kernwaardes van mijn werkwijze. Dat wil ik ook meegeven aan de jongere generaties om hen te leren om hun gastheerschap uit te dragen", aldus de kersverse SVH Meestergastheer in een persbericht. 

Documentaire over brand bij de Treeswijkhoeve**

Bij restaurant de Treeswijkhoeve** in Waalre brak vorig jaar eind november brand uit. De ergste nachtmerrie voor iedere chef en ondernemer werd voor hen werkelijkheid. Nu een aantal maanden verder is het restaurant weer open. De periode van gesloten deuren werd gebruikt om de keuken compleet te vernieuwen, maar ook het team greep de kans om zichzelf te verbeteren.
De bijzondere maanden werden vastgelegd op beeld. Het eindresultaat – een korte documentaire – werd op 22 mei voor het eerst vertoond. "Met de documentaire willen we laten zien hoe ons team na iedere tegenslag altijd weer met veerkracht omhoog te klimmen," vertelt chef en eigenaar Dick Middelweerd in een eerder interview aan Food Inspiration. Inmiddels is de de korte film voor het grote publiek te zien op YouTube.