Marja van den Eijnden gaf in juli een openhartig interview over haar ervaring met corona. In april werd Van den Eijnden zelf ziek en per juli zag ze zich gedwongen om haar wijnwinkel te sluiten. Ze liet zich echter niet uit het veld slaan: samen met compagnon Cati Gómez opent ze eind november een specialiteitenwinkel met kwaliteitswijnen en Spaanse hammen in de Kalverstraat, de versstraat in het centrum van Veghel.
Op de cover:: Cati Gómez
Toen Van den Eijnden haar fysieke winkel sloot, behield wel ze wel haar andere werkzaamheden. Ze heeft een webwinkel waar ze kwaliteitswijnen verkoopt aan de horeca en organiseert trainingen, wijnproeverijen en wijnevents. Gómez is professional op het gebied van Ibérico en andere Spaanse hammen. Als cortadora (hamsnijdster) verzorgde Gómez demo’s, trainingen en evenementen voor groothandels, horeca en de foodservice. Daarnaast werkte ze veel op beurzen in binnen- en buitenland.
Elkaar versterken
Door corona kwamen ook veel van Gómez’ activiteiten stil te liggen. Van den Eijnden: “Voor corona hadden we al samengewerkt. We stonden bijvoorbeeld samen op beurzen en organiseerden samen wijn-spijs avonden.” Van het een kwam het ander: een wijn- en delicatessenzaak in Veghel. Van den Eijnden: "We huren nu voor een half jaar de voorste ruimte van het pand. Zo kunnen we zo snel mogelijk open om de drukte voor de feestdagen mee te pakken. Dit pand heeft ook een horecabestemming, dus zodra dat weer kan, willen we graag investeren in zitplaatsen binnen en buiten.”
Horeca en proeverijen
Boven de winkel zit een ruimte die de twee ondernemers nog niet huren. Ze hebben bij de verhuurder aangegeven dat dit op termijn wel een wens van hen is: “We hebben allebei ervaring met het geven van proeverijen en cursussen, zowel aan particuliere als professionele klanten. Dat willen we in die ruimte gaan doen. De winkel moet het uithangbord van onze producten worden richting de horeca en groothandels. Educatie en ambassadeurschap speelt een grote rol in ons werk. We hebben producten die uniek zijn in Nederland. De winkel is bijvoorbeeld de enige conceptstore met alle Spaanse wijnen van de Quixote-vinotage. Gómez importeert producten van kleine producenten in Huelva, de regio waar ze opgroeide. Daar maken nog veel producenten op de traditionele manier jamón Ibérico. Nederlandse consumenten en professionals kunnen nog veel leren over Ibérico en andere Spaanse ham."
Beeld: Thomas Vogel
Tips
Gómez geeft vier adviezen op het gebied van ham:
-
De temperatuur van ham, is net als bij wijn, erg belangrijk. De ideale temperatuur om te proeven is tussen de 20 en 24°C. Een voorgesneden, verpakte ham moet dus op tijd uit de koeling gehaald worden. Ham op de poot moet op kamertemperatuur bewaard worden.
-
Het is het beste om ham te proeven door de ham op de tong te laten smelten, dus zonder erop te kauwen.
-
Een kwaliteitskenmerk van goede ham is een intense en heldere rode kleur, dat is een teken dat het varken veel beweging heeft gehad. De geur van goede ham doet denken aan broodkorst en noten.
-
Bij een combinatie van ham en wijn mag geen van beide smaken elkaar overstemmen. Jamon de bellota Ibérico combineert bijvoorbeeld goed met cava of champagne met een laag suikergehalte. De belletjes in een mousserende wijn reinigen de mond kort van het vet van de ham, waardoor de wijn volledig tot zijn recht komt.