De coronapersconferentie van dinsdag 14 september maakt opnieuw veel los in het horecalandschap. Premier Rutte presenteerde de veranderingen als een versoepeling, maar zo wordt het niet overal gevoeld. Een overzicht.

De anderhalvemetersamenleving verdwijnt vanaf 25 september. Restaurants en cafés mogen dan ook weer op volledige capaciteit open. Wel blijft de sluiting tussen 00:00 en 06:00 uur gelden. Om dat mogelijk te maken, moet de horeca aan de deur om een coronapas vragen. Professionals ervaren die verantwoordelijkheid op verschillende manieren. De één vindt het geen probleem, de ander vindt het een lastige positie en weet nog niet hoe om te moeten gaan met gasten die zich niet aan de regels willen houden.

Reacties uit de foodservicebranche

Erik-Jan Ginjaar, directeur bij Postilion Hotels, reageert op LinkedIn: “De 1,5 meter samenleving gaat verdwijnen. En hoe! Vanaf 25 september aanstaande is iedereen weer welkom. Ja, met toegangscontrole. Maar zeg nu zelf, hoeveel moeite is dat?” 

Koninklijke Horeca Nederland noemt de nieuwe regels een verzwaring en stelt dat het onacceptabel is dat de horeca politieagent moet spelen. Ralph Hermans, chef van restaurant Rantrée* in Maastricht, verwacht ook lastige situaties: “Wat doe je als er acht gasten komen, waarvan er één geen geldig bewijs heeft? Laat je dan maar zeven man binnen? En het gaat voorkomen dat gasten vragen hoe het met ons zit, of degene die aan tafel komt wel gevaccineerd is. Maar officieel hoeft mijn personeel me niet te vertellen of ze gevaccineerd zijn. Waarom kunnen we het dan wel aan de gast vragen?”

De reacties op het LinkedInbericht van Ginjaar geven ook een indicatie van de problemen die ondernemers vrezen tegen te komen. Er klinken veel verwijten van discriminatie en oproepen om Postillion Hotels te boycotten. Ook elders online klinken deze dreigementen, vaak met een grimmige toon. Kanttekening daarbij is wel dat het lastig in te schatten is in hoeverre de online critici deel uitmaken van het horecapubliek. 

Verschillende horecazaken laten naar aanleiding van de persconferentie al wel weten niet te gaan controleren op coronapassen, om deze problemen te voorkomen.

Evenementenbranche

Het maximum aantal bezoekers en de verplichte sluitingstijd wordt afgeschaft voor evenementen buiten, en voor evenementen binnen met een vaste zitplaats. Wel is het verboden om na middernacht eten en drinken te verkopen. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats mogen maximaal 75% van de capaciteit binnenlaten, en moeten gesloten zijn tussen 00:00 en 06:00 uur. Ook voor discotheken en clubs geldt deze maximale capaciteit van driekwart, en de sluitingstijd ommiddernacht.