"Op een simpel kleed op de grond lag een ongelooflijke veelzijdigheid aan aardappelen, die we nooit eerder zagen of proefden." Hans Steenbergen van Food Inspiration blikt terug op zijn bezoek aan Parque de la Papa, een bijzonder gebied hoog in het Andesgebergte van Peru. 

Van alle foodreizen die we hebben ondernomen, zullen we deze altijd herinneren. Peruviaanse boeren deelden hun kennis over alle variëteiten aardappelen en de manier waarop zij hun land gebruiken. In plaats van moeder aarde uit te buiten en de oogst en winst te maximaliseren, proberen deze boeren in harmonie met de natuur te leven. Sumaq Kausay, noemen ze dat: het goede leven.

Misschien is dat de reden waarom het unieke ‘Parque de la Papa’ op de hoge, maar nog steeds groene bergwanden van de Andes te vinden is. Het ‘aardappelpark’ viert de rijke genetische diversiteit van één van de vijf populairste gewassen wereldwijd: bijna 1.800 verschillende aardappelrassen worden veilig bewaard in een prachtig landschap van meren en hoge bergen. Het gebied wordt erkend als het oorsprongsgebied van aardappelen.

Wederzijdse hulp

Een van de gouden regels van de Andes is 'wederzijdse dienstverlening'. Leden van dezelfde gemeenschap worden geacht op de akker van de buren te werken, zoals buren geacht worden op hun akkers te helpen met de oogst. In Parque de la Papa is deze regel verheven tot een hoger niveau, omdat zes gemeenschappen meer dan zesduizend man bevatten. De harmonie tussen mens en land is een inspirerend model voor andere delen van de wereld.

Met gemeenschappelijk werk verzekert de bevolking van Parque de la Papa zich van genoeg eten, gebaseerd op de diversiteit van aardappelrassen. Door verschillende typen aardappelen op kleine stukken grond te verbouwen, worden de ziektes die grote monoculturen bedreigen, in de kiem gesmoord. Zo bewaart de bevolking ook rassen die resistent zijn voor ziektes of slecht weer.

Klimaatverandering

Ook in de Andes verandert het klimaat op dramatische wijze. De wetenschap stelt dat de gletsjers van Peru met 22% gekrompen zijn, wat de watertoevoer met 12% doet krimpen. Een significant effect voor de verder droge kustregio. Dit verlies is gelijk aan de totale waterconsumptie van Lima, de hoofdstad van Peru, in tien jaar. Als gevolg kan de aardappeloogst met 12-50% afnemen.

Daarom wordt Parque de la Papa ondersteund door de IPCCA: het Indigenous Peoples' Bicocultural Climate Change Assessment Initiative. Deze organisatie ziet dat inheemse volkeren die in de meest biodiverse en ecosystemen van de planeet leven,  kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Dat komt door hun directe afhankelijkheid van lokale, natuurlijke systemen. Ze zijn zelfs extra kwetsbaar vanwege hun achtergestelde sociaaleconomische status als gevolg van historische, en vaak voortdurende, politieke en sociale discriminatieprocessen.

De missie van de IPCCA is om 'inheemse volkeren de kracht te geven om te gaan met uitdagingen op het gebied van klimaatverandering'. Met traditionele kennis en westerse wetenschap, bouwen ze voort op en versterken ze 'The Good Life'.