Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: investeringsmaatschappij Antea koopt meerderheid in Kwalitaria. Verder: Albron rolt zijn nieuwe formule Strada uit én Engels vegan concept Miami Burger start in Amsterdam.

ANTEA KOOPT KWALITARIA-AANDELEN

Investeringsmaatschappij Antea koopt 55% van de aandelen in cafetariaformule Kwalitaria. De grootste cafetariaformule van ons land (135 vestigingen, omzet 58 miljoen euro) wil de komende jaren versneld groeien. De online strategie zal verder worden geprofessionaliseerd. Daarnaast zullen compacte delivery- en takeawayvestigingen worden geopend.

De combinatie Antea en Kwalitaria wil bovendien groeien door overnames te doen. Onduidelijk is of de focus hierbij uitsluitend is gericht op cafetaria(formules) of dat er ook breder wordt gekeken naar overnamekandidaten binnen het segment gemak.

Kwalitaria is in 1989 gestart als erkenningsregeling voor zelfstandige snackbarhouders. Formulehuis FFC nam het concept later over en maakte er een hard franchise formule van. Voormalig grootaandeelhouder Antonio Stroes behoudt een kwart van de aandelen in Kwalitaria, terwijl de rest van de directie 20% in bezit heeft.

Investeringsmaatschappij Antea richt zich op investeringen in het midden- en kleinbedrijf. Het heeft een beheerd vermogen van 100 miljoen euro. Voor de cafetariasector is een dergelijke transactie een nieuw fenomeen. Wel past deze toetreding van private investeerders in een trend die breder in de horeca zichtbaar is de laatste jaren.

ALBRON ROLT STRADA UIT

Cateraar Albron blijft investeren in horecaconcepten. In Amsterdam-Noord en Amstelveen worden in korte tijd twee vestigingen van de eigen formule Strada (Street Food Italiano) geopend. De nadruk ligt bij Strada op plaatpizza’s, maar ook staan er pastagerechten, focaccia’s en salades op het menu.

Strada is niet de eerste horecaformule van Albron. Het bedrijf ontwikkelde eerder het eigen frietconcept Frites Affairs. Daarnaast werd koffieketen Coffee Company overgenomen en rolde Albron vestigingen uit van de lunchformule Anne & Max en bakery en bakkersmerk Le Perron. Eind vorig jaar nam Albron bovendien De Buurtboer over. De kleine cateraar werd twaalf jaar geleden opgericht en levert catering op abonnementsbasis bij kleinere zakelijke dienstverleners. Het gaat hierbij om lunchverzorging met producten die rechtstreeks van boeren of lokale ambachtelijke bedrijven afkomstig zijn.

Via een samenwerking met een vastgoedbedrijf, biedt Albron voor onder meer winkelcentra een totaal-portfolio aan horecaconcepten aan. Een mooi voorbeeld is winkelcentrum Stadshart Amstelveen, waar zowel Strada, Anne & Max, Coffee Company als Frites Affairs van de partij zullen zijn. Coffee Company en Frites Affairs zijn al open, Strada en Anne & Max volgen nog.

MIAMI BURGER KOMT NAAR AMSTERDAM

Op 2 mei opent in Amsterdam aan de Leidsekruisstraat een vestiging van de Britse vegan formule Miami Burger. Naast plantaardige burgers, levert het bedrijf ook vegan worstjes, vleesloze gehaktballetjes en plant-based kipburgers. De vier beloftes die Miami Burger doet aan de consument zijn: ‘100% friendly, 100% green, 100% good en 100% tasty’. De vestiging in Amsterdam was voorheen ingericht als dark kitchen, en breidt nu uit naar een restaurant met bezorgfunctie onder de noemer ‘fastfood made good’.

Het bedrijf werd vier jaar geleden gestart door de Brit Tom Bursnall als producent van plantaardige burgers. De plantaardige burgers van het bedrijf worden inmiddels verkocht bij meer dan duizend horecabedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland. Hieronder zijn bekende formulenamen als Honest Burger, The Breakfast Club en Fat Hippo. Maar ook supermarkten verkopen de burgers van Miami Burger, zoals de Britse winkelketen Morrisons.

Bursnall opende ook eigen restaurants onder de naam Miami Burger. En een van de volgende restaurants onder die naam opent dus binnenkort in Amsterdam.