Delivery zorgt ervoor dat de grens tussen supermarkten (foodretail) en horeca (foodservice) versneld vervaagt. Dit stelt het internationale onderzoeksbureau Euromonitor. Food Inspiration citeert Euromonitor en voegt eigen voorbeelden van blurring toe.

Euromonitor staaft de ontwikkeling van de vermenging van foodservice en foodretail met wereldwijde cijfers. Tot en met 2025 zal de foodservice-omzet via supermarkten internationaal met ettelijke procenten toenemen.

In Australië is deze trend het verst gevorderd: over drie jaar geeft de bevolking per hoofd 300 ‘horeca-euro’s’ uit bij de supermarkt en andere foodretailers. Amerikanen en Canadezen spenderen nu per hoofd 90 euro per jaar aan ‘foodservice via foodretail’. Dit bedrag zal stijgen naar 135 euro in 2025. Voor West-Europa zijn de cijfers: 46 euro per persoon nu tegen 50 euro over drie jaar.

1. APPS VERANDEREN RESTAURANTS

Grote restaurantketens zien kans een deel van de bestellingen te leiden naar eigen apps, buiten grote techbedrijven om. Voor zelfstandige restaurants is dit aanzienlijk moeilijker, aldus Euromonitor. Zij zijn aangewezen op de diensten van partijen als Deliveroo en Thuisbezorgd.nl. Het bureau stelt dat de online aanwezigheid toenemend van invloed zal zijn op het karakter en assortiment van zelfstandige restaurants. Euromonitor: “We zullen zien dat nieuwe restaurantformules zich nadrukkelijker focussen op een uitgekiend aanbod van gewilde menu-items, die ook goed scoren als deliverygerechten.”

Ook op het gebied van de prijsstelling, groeien retailers en restaurateurs door delivery en online aanwezigheid naar elkaar toe. Horecaconsumenten zijn beter dan vroeger in staat prijzen te vergelijken. Dat was in de foodretail al volop mogelijk o.m. dankzij de wekelijkse actiefolders van supermarkten, maar in de horeca vrijwel niet. 

2. INSTACART, PERSONAL SHOPPER

Ook de (food)retail krijgt zijn eigen ‘Thuisbezorgd.nl’, een verzameling webshops waaruit de consument zijn keuze kan maken. Het Amerikaanse bedrijf Instacart presenteert zich als ‘your own personal shopper’. Het recept is simpel. Via de app en website van Instacart kun je producten bestellen bij allerlei aangesloten winkels. Food en non-food, grote ketens, maar ook plaatselijke winkeliers. Een ‘personal shopper’ verzamelt de bestellingen en levert ze thuis af of zet ze klaar om af te halen. Volgens Euromonitor lanceert Amazon binnenkort een soortgelijk geblurd platform.

3. FOODSERVICE VIA DE SUPERMARKT

Via de bezorgapps van supermarkten worden relatief veel volumineuze producten verkocht: schoonmaakartikelen, toiletpapier, diervoeders, kratten bier, grootverpakkingen frisdrank en dergelijke. Dit betekent op termijn dat er vierkante meters vrijkomen in de fysieke supermarkt. Deze meters kunnen gebruikt worden voor horecaconcepten en maaltijdbereiding, maaltijden die bestemd zijn voor dadelijke consumptie, afhalen en bezorging.

Het is een kwestie van tijd voordat supermarkten zich, afgezien van industrieel vervaardigde kant-en-klare maaltijden, nadrukkelijker gaan mengen in traditionele foodservicedisciplines. Albert Heijn Keuken is in enkele steden present op Thuisbezorgd.nl. Ook zijn er individuele supermarkten die pizza’s en sushi voor afhaal en bezorging aanbieden, bereid in de winkel. In Amerika zien we de volgende stap in deze ontwikkeling: dark kitchens op de supermarktvloer.

4. DATAGEDREVEN DARK KITCHENS

Foodservice en horeca krijgen qua businessmodel steeds meer retailkenmerken. Traditionele horeca werd sterk gedreven door de creativiteit van de kok en de keuken. Dat verandert: steeds nadrukkelijker spelen marketing, data, snelheid en de directe behoefte van de consument in het verzorgingsgebied een dominante rol. Het mooiste voorbeeld zijn de datagedreven dark kitchens, waarvan sommige hun aanbod baseren op de gegevens op hun dashboards. Datagedreven dark kitchens functioneren hetzelfde als supermarkten: ze produceren naar behoefte en passen hun assortiment steeds aan bij de laatste smaaktrends.

5. SPAR OP THUISBEZORGD.NL

Een sprekend voorbeeld van versnelde blurring als gevolg van technologie en delivery, is Spar Supermarkten. Spar wil, in het bijzonder met zijn compacte formules Spar Express en Spar City, een prominente rol spelen op de gemaksmarkt. Gericht op het lunchmoment worden online belegde broodjes, smoothies, wraps, salades en tosti’s aangeboden. Spar heeft een eigen app. Daarnaast zijn de nodige vestigingen van Spar City actief op Thuisbezorgd.nl.

Verder bieden detaillisten als bakkers, slagers en formules als Bakker Bart hun belegde broodjes en snacks online aan. De bakkerijketen Bakker Bart sloot zich deze week aan bij de NLVVM, de branchevereniging waarvan verder foodserviceformules als New York Pizza, Kwalitaria en Beren Holding lid zijn.

6. RETAIL VIA DE HORECA-APP

Gedreven door corona en de lockdowns (alleen afhaal en bezorging toegestaan) maar zeker ook door de mogelijkheden online, houdt een groeiend aantal restaurants zich met retailachtige verkoop bezig. Te denken valt aan verpakte producten uit de eigen restaurantkeuken of aan HelloFresh-achtige eigen boxen met maaltijdingrediënten.

Op beperkte schaal zien we deze vorm van blurring ook terug bij Domino’s en andere maaltijdspecialisten. Veel van deze bezorgformules houden zich bezig met retailachtige bijverkoop van verpakte producten zoals grote flessen frisdrank, verpakt ijs, hartige snacks en chocolade.

7. GEBLURDE ONLINE GROSSIERS

Blurring van foodretail en foodservice beperkt zich niet tot de consumentenmarkt. Ook de tussenhandel blurrt er lustig op los. Traditioneel zijn de inkoop van de horeca en supermarkten grotendeels gescheiden werelden. Online groeit het aantal ‘grossiers’ dat zich op beide markten richt. Vaak onderscheiden ze zich door lage prijzen en zijn het echte online discounters.

Voorbeeld: Frisdrank.com. Zowel foodretailers als de horeca koopt hier goedkope frisblikjes in, afkomstig uit het buitenland. Over blurring door delivery gesproken: Thuisbezorgd.nl heeft een aparte groothandelswebshop voor de horeca met een groeiend aanbod (non)food.