Nu er voor georganiseerde horecawandelingen strenge regels gelden, worden jongeren creatief. Ze gebruiken het online platform TikTok om elkaar te inspireren met een culinaire tocht door Amsterdam te maken. Verschillende gerechten worden geproefd, gefilmd en vervolgens op het platform gedeeld.
De redactie van Food Inspiration fietste langs een aantal Amsterdamse TikTok hotspots om deze trend van dichtbij te bekijken.
Foto's: Kees van Duinhoven
TikTok, de video-app waarmee gebruikers korte zelfgemaakte filmpjes kunnen delen, werd in 2019 populair in Nederland. De app wordt vooral gebruikt door jongeren van Generatie Z. In coronatijd wordt de app, waar veelal dansvideo’s en tutorials te vinden zijn, op nieuwe manieren benut.
Zo worden op het sociale medium culinaire ontdekkingen gedeeld en eettours vastgelegd. Gebruikers willen elkaar inspireren erop uit te trekken en foodfoto’s en video’s te maken. Via hashtags worden locaties aangegeven. Zo weten anderen waar ze moeten zijn als ze ook nieuwe smaken willen uitproberen.
1. Caldi e freddi, Spuistraat 102
De geur van versgebakken brood dringt je neus binnen als je voor het pand van deze Italiaanse lunchroom staat. Binnen spreekt bijna iedere werknemer Italiaans. Klanten zeggen vriendelijk ‘grazie’ wanneer ze een warme ciabatta in hun handen gedrukt krijgen. De rij is lang en staat tot aan de voordeur. Wanneer je een blik werpt op de menukaart, snap je waarom de Gen Z’ers hier graag komen lunchen. Ieder broodje kost slechts €3,50. Op TikTok is de cortona, een broodje belegd met parmaham, mozzarella, tomaat en pesto, populair. De ciabatta is versgebakken, warm, knapperig en royaal belegd.
Links op de foto: Japanse Taiyaki, red bean fish cakes. Rechts: koude Oolongthee met opgeschuimde roomkaas en fruit.
2. Biu! Tea, Van Baerlestraat 45h
Een keuze maken bij Biu Tea is lastig, want er zijn bijna dertig theesoorten om uit te kiezen bij de Chinese theezaak. Er zijn verschillende fruittea’s, maar je kan ook kiezen voor bubble tea, gewone thee of melk met siroop en op smaak gebrachte tapiocaballetjes. Het ene drankje ziet er nog spectaculairder uit dan het andere. De keus valt op de Pretty Lady FrappuTeano. De beker van zeker twintig centimeter hoog is gevuld met rode tapiocaparels, tropisch fruit, Oolong-thee en opgeklopte roomkaas. Je kunt de gelaagde opbouw van het drankje door de doorzichtige beker heen precies zien. Dit maakt het voor de koper waarschijnlijk ook aantrekkelijker om het drankje te delen op social media.
3. Shilla, Gelderlandplein 187
In het zuiden van Amsterdam vind je de Japans-Koreaanse supermarkt Shilla. Je haalt hier behalve boodschappen ook verse sushi, dumplings, gyoza en mochi. Op TikTok zijn de fishcakes gevuld met rode bonenpasta populair, maar ook de verse mochi zie je zo nu en dan voorbijkomen. De fishcakes zijn een lust voor het oog en ook de mochi oogt fotogeniek. Hiermee spelen de ondernemers goed in op de wensen van Gen Z’ers, die instagrammable food belangrijk vinden.
Links: vegetarische Chinese dumplings met pittige sojasaus. Rechts: deep-fried Koreaanse kip in een zoete saus.
4. The Bab, Cornelis Troostplein 3A
Na alle zoetigheid is het tijd voor een hartige snack. De Koreaanse keuken, waar veel streetfood vandaan komt, is populair op TikTok. Waarschijnlijk komt dit doordat de streetfoodgerechten gemakkelijk mee te nemen zijn. In de Amsterdamse Pijp zit Koreaans restaurant ‘The Bab’. De Sweet Korean Fried Chicken staat bekend als een nationale lekkernij in Korea. De portie is royaal. De glimmende saus, de bosui op de kip en de pinda’s die eroverheen gekruimeld zijn, geven het gerecht iets extra’s. Hierdoor wil je het gerecht ook eten als je het op social media voorbij ziet komen.
5. Dumplings, Albert Cuyp markt
De kleine foodstand vinden is lastig. Uiteindelijk doemt het kraampje aan het einde van de straat op. Het bevindt zich bijna aan het eind van de Albert Cuypmarkt. De stoommandjes op de bakplaat zijn hoog op elkaar gestapeld. De ondernemer die achter het kraampje staat, raadt ons twee soorten dumplings aan. Beiden zijn vegetarisch en smelten op je tong. De saus heeft hij zelf gemaakt. Wanneer hij de camera van onze fotograaf ziet, laat hij verschillende filmpjes van sociale media over zijn kraam zien. Hij is er trots op. Doordat er geen website of naam verbonden is aan deze foodstand, moet de eigenaar het hebben van mond-tot-mondreclame. Dat lijkt prima te gaan. Zélfs in tijden van corona.
Verse Japanse mochi gevuld met pompoen, matcha en roomkaas.
Voorkeur keukens
Wat opvalt is dat met name de Aziatische keuken erg in trek lijkt te zijn. Misschien komt dit doordat het eten uit Aziatische landen er kleurrijk uit ziet en het dus erg geschikt is voor sociale media. Een andere voor de hand liggende reden van de populariteit, is dat het veelal streetfoodgerechten zijn. De gerechten zijn gemakkelijker mee te nemen dan maaltijden als pasta of paella. Ondernemers die handzame gerechtjes verkopen die je makkelijk meeneemt, scoren goed in coronatijd. Maar om Gen Z werkelijk aan te spreken en viraal te gaan op TikTok, is vooral ook het uiterlijk van de gerechten heel belangrijk.