Elk jaar wordt er wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel weggegooid. Dat is maar liefst een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt. In de Nederlandse horeca loopt voedselverspilling zelfs op tot 50%. Zonde, vinden Unilever Food Solutions (UFS) en voedselafvalmonitor Orbisk. Daarom slaan zij de handen ineen om verspilling binnen de Nederlandse horeca aan te pakken. Een samenwerking die perfect aansluit bij Unilevers ‘Future Foods’ plan, dat de milieu-impact van de voedselketen vermindert en mensen helpt met de transitie naar gezondere voedingspatronen.

Beeld: Nina Slagmolen

Voorlopers in duurzaamheid

Vermindering van voedselverspilling staat al jaren hoog op de agenda van Unilever Food Solutions. Het bedrijf pakt zijn verantwoordelijkheid door wereldwijd het gesprek aan te gaan met klanten, partners en leveranciers. “Als voedselproducent voelen wij ons verantwoordelijk om bewustwording te creëren en kennis te vergroten bij onze klanten. Door verspilling op grote schaal terug te dringen, verminderen we niet alleen de impact op het milieu, maar zorgen we ook voor kostenvermindering en winstgevendheid voor onze horeca klanten. Een win-winsituatie die we onze klanten graag aanbieden, juist in deze spannende tijd”, vertelt Eveline Nederlof, Managing Director UFS Nederland. "Daarom is UFS partner geworden van voedselafvalmonitor Orbisk."

Verbetering dankzij inzicht

Het Future Foods plan van Unilever omvat onder meer de doelstelling voedselverspilling te halveren bij directe wereldwijde activiteiten, van fabriek tot schap, tegen 2025. UFS maakt hierin de vertaalslag naar de horeca. Om de missie kracht bij te zetten, gaat het bedrijf de samenwerking aan met innovatieve bedrijven en partijen. Om te beginnen met Orbisk: “De voedselafvalmonitor voor de professionele keuken”, aldus oprichter Olaf van der Veen. “Ons datagedreven zelflerende systeem herkent automatisch welk eten wordt weggegooid. De monitor biedt inzicht in afvalstromen waardoor je gerichte acties kunt ondernemen om verspilling tegen te gaan en daarmee je afval te reduceren. Hopelijk kunnen we via deze samenwerking met UFS nog meer chefs en horecaondernemers bereiken.” 

 

Ook Nederlof is enthousiast. “We maken voedselverspilling niet alleen op grote schaal meetbaar, maar bieden ook concrete inzichten en tips om het aan te pakken. Zo strijden we samen met Orbisk tegen een groot maatschappelijk probleem. We zijn er nog lang niet, maar ik hoop dat deze stap nog vele deuren opent en anderen inspireert om met ons mee te vechten tegen verspilling.”

Aan de slag met voedselverspilling

Kijk hier als je meer wilt weten over deze samenwerking of je interesse hebt in het Orbisk-systeem.