In de eerste week van 2022 werd in Las Vegas de grootste technologiebeurs ter wereld – CES 2022 – georganiseerd. Al 50 jaar is dit de plek waar producenten hun nieuwste gadgets en innovaties aan een groot publiek presenteren. Van de laatste smartphones en nieuwste tv-schermen tot vliegensvlugge computerchips en revolutionaire concept cars. Dit jaar was er ook een opvallende wereldprimeur voor tractorfabrikant John Deere die er zijn eerste volledig zelfrijdende tractor lanceerde.

John Deere onthulde begin januari een volledig zelfrijdende tractor die klaar is voor grootschalige productie. Tegen eind 2022 zouden in Amerika de eerste zelfrijdende tractors al de akkers op moeten gaan. Deze video geeft alvast een voorproefjeDe autonome tractor heeft zes paar camera's, waarmee obstakels in 360-graden view kunnen worden gedetecteerd en in beeld gebracht. De beelden worden gekoppeld aan een sensorennetwerk dat ervoor zorgt dat de tractor binnen het afgebakende gebied (geo fencing) blijft en niet op een obstakel botst. Dat gebeurt tot op de centimeter nauwkeurig.

Swipe om te starten

Via de bijbehorende mobiele app kan de boer de tractor aan- en uitzetten en de snelheid aanpassen. Als de tractor groot onderhoud nodig heeft, stuurt de app automatisch een notificatie. Het enige wat de boer nog hoeft te doen is de tractor naar het juiste veld brengen en daarna instellen op zelfrijden. Terwijl de machine aan het werk is, kan de boer het veld verlaten, terwijl hij de status op zijn mobiele apparaat in de gaten houdt.

Het streven is om in de loop van 2022 een klein aantal boeren het autonome systeem in gebruik te laten nemen. Tijdens die pilotfase zet John Deere alleen compleet uitgeruste tractoren in. Later wil de fabrikant boeren ook de mogelijkheid bieden om reeds gekochte 8R-serie tractoren van het merk uit te rusten met dezelfde technologie. Omdat John Deere tractors al jaren ‘zelfrijdende technologie’ ingebouwd krijgen, is het ombouwen naar volledig onbemande besturing relatief eenvoudig.

Toekomst van de landbouw

De landbouwsector is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot. Het is daarom niet meer dan logisch dat een producent als John Deere investeert in schonere technologieën. Op de website schetst John Deere een beeld van de toekomst van landbouw waarbij innovaties als elektrische aandrijving, zelfsturende tractors en precisielandbouw met behulp van artifical intelligence de norm worden.

Geïnteresseerd in meer nieuws over de agrisector? Dit artikel schreven we eerder over technologie die de landbouw duurzamer maakt.