Nu het zonnetje doorkomt lopen de terrassen weer vol. Met welke drankjes kun je je gasten deze zomer verrassen?

Om een geweldig terrasseizoen te draaien verleid je je gasten en neem je ze mee op reis in hun glas. Speel in op deze trends om dit voorjaar extra indruk te maken.

Portonic?

Hoewel je port misschien associeert met koude winterdagen, is de witte port een zomerdrankje bij uitstek. De wat lichtere smaak leent zich perfect om gekoeld te serveren.De port komt uit de Duoro-vallei bij Porto en heeft een lange geschiedenis. Hoewel de rode port een stevige positie op de drankkaart heeft, legt de witte port het vaak af tegen andere versterkte wijnsoorten. Toch zou witte port een zomerdrank bij uitstek kunnen zijn. Met een paar ijsklontjes, ook handig om het hogere alcoholpercentage van 17 tot 20% iets te verlagen, is het niet alleen verfrissend, maar ook een fijne, droge borrel.

Het Portugese wijnhuis Croft heeft zelfs een rosé port op de markt gebracht, speciaal gemaakt als frisse en fruitige, gekoelde zomerdrank. Daarnaast leent witte port zich uitstekend voor een mix. Volgens trendwatchers gaat witte port zelfs de gin vervangen als toevoeging aan de tonic: de portonic. Witte port met tonic en een schijfje citroen zou passend bij de frisse mixtrend van vorig seizoen deze zomer zomaar de terrassen kunnen gaan veroveren.

Refreshing chilled red wine

Zodra de zon zich van zijn warmere kant laat zien, verdwijnt rode wijn vaak in de kelder om in het najaar pas weer tevoorschijn te komen. Zonde, vindt wijnkenner Cuno van ’t Hoff . Het wordt tijd voor een speciale zomerse rode wijnkaart. Cuno van ’t Hoff: ‘Wij zijn het enige Europese land waar fatsoenlijke wijn wordt gedronken, maar waar de gekoelde rode wijn nog niet echt is doorgedrongen. In heel Zuid-Europa drinkt men ook ‘s zomers rode wijn, zowel licht gekoeld als heel koud, soms tot de condens op het glas staat. Rode wijn koelen maakt de drank niet alleen verfrissend, maar bij lichte koeling komen bepaalde zuren en fruittonen ook beter naar boven.' Vooral jonge rode wijnen en wijnen met een slankere druif lenen zich goed voor koeling. De pinot noir, de gamay druif (zoals de Beaujolais) en de merlot. En meer richting Italië de Barbaresco en sommige eenvoudigere Barolo’s. Hoe soepeler de structuur, des te koeler kan de wijn zijn. Dus geen oude, gerijpte wijnen koelen. 

Van ’t Hoff: ‘Vooral bij restaurants worden dikwijls flessen wijn ’s morgens al uit de kelder gehaald. Vaak staan ze dan op te warmen naast de keuken of in een warme ruimte. Je schenkt de rode wijn dan zo warm dat deze dikker wordt en de alcohol inslaat als een bommetje in de mond. Zonde. Koel de fles een kwartier in de koelkast, bij heel warm weer een half uurtje en serveer hem in een koeler.’

Wil je meer lezen over de drankentrends van deze zomer?

Foto: Madeline Puckette