Duurzaamheid transformeert van mooie belofte naar basisfundering. Maar een fundering moet gegrond zijn. Hoe kunnen bedrijven aantonen dat ze geen greenwashing verkopen, maar echt duurzaam zijn? Onder andere aan de hand van keurmerken. Wij selecteerden vier duurzaamheidskeurmerken die gebruikt worden in de foodbranche en de gastronomie. 

Eco-Score 

Een stap in de richting van duurzame transparantie in de voedselketen is het Eco-Score keurmerk, dat in 2021 werd gelanceerd. Het keurmerk toont in één oogopslag welke ecologische impact een product heeft. Producten krijgen een beoordeling van A tot E, waarbij een product met een ‘A’ duurzaam is en een product met een ‘E’ een grote ecologische voetafdruk heeft. Aspecten binnen het gehele proces van productie tot afvalverwerking worden beoordeeld op hun bijdrage aan klimaatverandering, afbraak van de ozonlaag, radioactieve straling, land-, water- en energieverbruik, land-, water- en luchtverontreiniging (fijnstof, verzuring, vermesting) en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. In Frankrijk wordt dit duurzaamheidslogo al veelvuldig gebruikt. En ook in Nederland en België wordt het label steeds vaker gebruikt. Het is te verwachten dat voedselproducenten in de toekomst gaan concurreren op basis van hun ecologische score. 

B Corp 

Ook non-profitorganisatie B Corp toont aan welke bedrijven werken vanuit een duurzame bedrijfsfilosofie. Sinds de oprichting in 2006 heeft de van oorsprong Amerikaanse organisatie B Corporation nu 3.821 bedrijven in 74 landen gecertificeerd. In de Nederlandse foodindustrie dragen zestien bedrijven het B Corp-keurmerk. Dit zijn bedrijven zoals YB, The Food Line-Up en Zoku, maar ook grotere merken als Tony’s Chocolonely, Nutricia Benelux en Danone Nederland. Verder zijn er drie koffiebranders van de partij: LOT61 Coffee Roasters, Bocca Coffee en Moyee Coffee. Overige Nederlandse foodbedrijven met het B Corp-certificaat zijn: wijngoed Reestlandhoeve, granolaproducenten Holie Foods en Farm Brothers, Winclove Probiotics, maaltijdboxmerken Ekomenu en De Krat en De Smaakspecialist, producent van duurzame levensmiddelen. 

LIRP 

LIRP staat voor de Leefbaar Inkomen Referentieprijs. Internationaal wordt gesproken over de Living Income Reference Price, vandaar de afkorting LIRP. De term werd geïntroduceerd in de fairtrade-branche en moet ervoor zorgen dat boeren een dusdanig inkomen verdienen dat voldoende is om te kunnen voorzien in hun fundamentele basisbehoeften, en dat ze daarnaast een kleine financiële buffer kunnen opbouwen om marktschommelingen op te vangen. Per land wordt de prijs bepaald door Fairtrade International, op basis van datacollectie. Fairtrade Original biedt vanaf 2021 als eerste merk in de Nederlandse supermarkt deze prijs aan koffieboeren. 

Groene Michelinsterren

Ook op gastronomisch niveau verwacht de gast steeds meer transparantie, en kiest hij steeds vaker voor restaurants en chefs met een duurzame visie. Welke chefs het beste voorhebben met het milieu, maakt Michelin sinds 2021 zichtbaar met groene Michelinsterren. Dit zijn sterren die restaurants en chefs bekronen die zichzelf aansprakelijk stellen voor hun normen op het vlak van ethiek en milieu. Er is voor Michelin geen specifieke formule om een groene ster toe te kennen. Maar inspecteurs houden rekening met de volgende criteria:

  • Gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten
  • Ecologische voetafdruk
  • Voedselverspilling
  • Algemene afvalverwerking en recycling
  • Duurzaam management
  • Welzijn van de medewerkers

In het eerste jaar dat de groene sterren zijn uitgereikt, werden acht Nederlandse restaurants onderscheiden met een exemplaar. Met het in het leven roepen van deze awards wil ook Michelin de restaurantindustrie oproepen om bewust bezig te zijn met duurzaamheid, en chefs belonen die daar voortrekkers in zijn.