Tijdens de Culiperslunch – een jaarlijks evenement waar bedrijven in food hun nieuwste producten presenteren aan de pers – waren een hoop duurzame startende bedrijven aanwezig. Opvallend was de hoeveelheid bedrijven dat zich richt op convenience. Food Inspiration zet een aantal favorieten op een rij.
Plant B: plantbased maaltijden uit de diepvries
Plant B richt zich op mensen die wel plantaardig en gezond willen eten, maar het – door tijdgebrek – moeilijk vinden om zich te houden aan hun goede voornemens. Daarom produceert de start-up 100% plantaardige diepvriesmaaltijden met voornamelijk lokale ingrediënten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld risotto’s, chili’s, en curry's. De groenten en het fruit die worden gebruikt door planet B, worden op hun piek geoogst. De maaltijden worden bereid door Plant B’s eigen chefs. Meteen na de bereiding worden de maaltijden met een shock-freezer ingevroren om zo de hoogst mogelijke kwaliteit van de ingrediënten te bewaken. Plant B heeft als doel om vóór het einde van 2022 geheel klimaatpositief te zijn.
Snack with benefits: Snacks van reststromen
Snack with benefits maakt plantaardige diepvriessnacks met restgroenten van Nederlandse bodem. De nieuwe start-up wil verspilling tegengaan, en het aantal voedselkilometers van hun producten zoveel mogelijk beperken. Mede-oprichter Margje Pijpker: “Een gemiddelde maaltijd legt ongeveer 30.000 kilometer af. Wij willen laten zien dat dit anders kan, niet alleen voor je avondeten maar ook tijdens de borrel. Zo kan lekker snacken hand in hand gaan met het nemen van je verantwoordelijkheid in de voedselketen.” Tijdens de Culiperslunch presenteerde de start-up gefrituurde bloemkoolsnacks. Niet alleen de bloemkoolroosjes zelf zijn gered van de prullenbak. Ook het krokante paneerlaagje wordt gemaakt van chips die – door hun vorm – niet geschikt zijn voor de verkoop.
Chef Confit: Hoogwaardig vlees uit blik
Mediterrane landen zoals Frankrijk en Spanje hebben een grote culinaire traditie met vlees-in-blik. Denk maar aan confit de canard. De food start-up Chef Confit introduceert in Nederland nu ook gekonfijt vlees uit blik. “We moeten minder vlees eten, maar als we dan een keer vlees eten, dan moet het bijzonder lekker zijn”, aldus de oprichters. Al het premium vlees van Chef Confit is puur natuur: geen e-nummers, kunstmatige smaakversterkers, toegevoegde suikers of conserveermiddelen. Het varkensvlees is zoveel mogelijk circulair geproduceerd. Dit betekent dat de varkens worden gevoerd met restproducten uit de humane voedingsmiddelenindustrie. Door gebruik te maken van lokaal geteelde granen en maïs van met organisch bemeste akkers wordt de kringloop nagenoeg gesloten. De kippendijen van de blikvlees start-up komen van Nederlandse boeren. De kippen leven in stallen met een goed leefklimaat en waar antibiotica niet preventief mag worden gebruikt.
De Krekerij: waar smaakt een sprinkhaan naar?
Zoals een bakkerij van meel brood maakt, en een slagerij van een rund vlees, maakt De Krekerij van rauwe eetbare insecten, duurzaam insectenvlees. De Krekerij produceert ambachtelijke burgers, balletjes, shoarma, (roer)bak stukjes en hartige to go snacks. Oprichter Sander Peltenburg wil met zijn bedrijf bijdragen aan de duurzame eiwittransitie. En insecten zijn daar uitermate geschikt voor. “Ze gebruiken weinig grondstoffen, hebben geen antibiotica nodig om gekweekt te worden, hebben een minimale uitstoot van broeikasgassen en maximale voedingswaarde.”
Maar waar smaakt een krekel of sprinkhaan naar? “Het zijn echt nieuwe smaken", zegt Peltenburg. “Krekel heeft een vlezige, licht notige hartigheid, en sprinkhaan meer een malse, wild-achtige smaak.” Maar niet elke krekel of sprinkhaan smaakt hetzelfde. Het voer en de leefomgeving bepalen in grote mate de smaak en kwaliteit. De krekels die De Krekerij gebruikt worden bijvoorbeeld gevoerd met de broccoli-blad; een restroom van broccoli.