Hubert Cremer is bijna 68 jaar. Toch is hij nog lang niet van plan om met pensioen te gaan. Hij heeft een missie te volbrengen: de mens ervan overtuigen dat we moeten samenwerken met de natuur, in plaats van deze te verstoren. Cremer komt uit Duitsland en levert zijn kräuterfutter aan boeren in de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Denemarken. Het kruidenvoer is gemaakt op basis van verschillende soorten gedroogde en gemalen kruiden en is gezonder voor de dieren, voor de natuur en voor de mens dan krachtvoer. Maar de kruidenwijsheid van Cremer dreigt verloren te gaan. Er zijn nauwelijks mensen die deze kennis nog toepassen.
Hubert Cremer zit al levenslang in het kruidenvoer. Hij koopt zelf de kruiden in, mengt ze, perst ze en levert het voer persoonlijk af bij agrarische bedrijven waar het welzijn van dieren op de eerste plek staat. Want goed voer betekent gezonde dieren, een gezonde bodem en uiteindelijk ook gezonde en smaakvolle producten.
Moderne druïde uit Duitsland
De term ‘kruidenman’, zoals Cremer zichzelf noemt, beschrijft niet alleen zijn werk, maar typeert ook zijn voorkomen. De vergelijking met een druïde is snel gelegd, met zijn lange grijze haren, verstrooide voorkomen en gepassioneerde manier van doen. Kruidenvoer als medicijn Als je aan Cremer vraagt waarom zijn kruidenvoer zo goed is voor dieren, vertelt hij, half in het Duits, half in het Nederlands, dat het voer werkt als een natuurlijk antibioticum. “Voor mensen maken we antibiotica op basis van kruiden. Waarom zou een mix van deze kruiden dan niet goed zijn voor dieren?” Kaasmaker Jan Dirk van de Voort beaamt dat. Hij is de boer achter het biologische boerenbedrijf Remeker, gevestigd in Gelderland. Van de Voort werkt niet met antibiotica. Hij voert zijn Jersey-koeien met het kruidenvoer van Cremer. Volgens de boer zijn zijn dieren inderdaad vrijwel nooit ziek.
Opvallend genoeg heeft Cremer in Nederland meer gangbare boeren als klant dan biologische boeren. Gangbare boeren gebruiken antibiotica, maar hebben desondanks veel zieke dieren. Cremer: “Door het gebruik van mijn kruidenvoermengsels worden de dieren vaak weer beter. Wat ik heel bijzonder en vooral kortzichtig vind, is dat die boeren vaak direct weer teruggaan naar goedkoper krachtvoer zodra de dieren weer opgeknapt zijn. Na een paar jaar komen ze dan weer bij mij terug, omdat de dieren weer ziek zijn…”
Probleem van agrifoodsector
Volgens Cremer is het grote probleem van de huidige agri- en foodindustrie het egocentrisme van de mens. De mens verstoort volgens hem het klimaat, met alle catastrofes van dien, omwille van het snelle geld. Ook dieren worden door mensen ingezet om snel geld te verdienen. De productie moet alleen maar omhoog, zodat de mens er meer aan kan verdienen. Maar dat gaat ten koste van de dieren, van de natuur, en ook van de kwaliteit van ons eten. “Veel van de producten die in de supermarkt liggen, zijn qua voedingswaarde en smaak nog maar een schim van de producten die ze ooit waren. Ons eten kwam vroeger van het land, tegenwoordig komt het merendeel uit de fabriek. Dat geldt zelfs voor vlees, kaas en melk. Ook al komen die producten van boerenbedrijven, door de intensivering van de veeteelt zijn ook dat een soort fabrieksproducten geworden.”
Brok versus kruiden
Vanuit de visie waarin de mens dieren beschouwt als productiefabriekjes van melk en vlees, zijn we volgens Cremer brok gaan maken. Brok is de meest gebruikte voeding voor koeien in Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit voer ontzettend populair doordat het relatief goedkoop is. Toch is brok volgens Hubert geen goed voedsel voor koeien. Brok wordt door het dierenlijf namelijk verwerkt in de darmen en niet in de pens. En dat terwijl in de pens nutriënten worden opgenomen en eiwitten opgebouwd en niet in de darmen. De voedingsstoffen uit brok worden dus nauwelijks opgenomen. Dit in tegenstelling tot kruiden, die wel in de pens terechtkomen en daardoor leiden tot een betere stofwisseling en dieren met meer energie. “Een koe die alleen maar brok eet, is na een paar jaar 'op'. Koeien die gevoed worden met kruiden, worden gemiddeld gezien een stuk ouder”, aldus de kruidenman. Een ander bijkomend voordeel van kruiden ten opzichte van brok: het is aangetoond dat er bij koeien die gevoerd worden met kruiden 40% minder stikstof in de mest zit dan bij koeien die gevoerd worden met brok.
De kruidenmengsels
Het kräuterfutter dat Cremer verkoopt, is een op maat gemaakte mix van maar liefst 200 verschillende soorten kruiden, die voor het grootste gedeelte afkomstig zijn uit Duitsland en Oostenrijk. Cremer koopt de kruiden in en maakt er een mix voor die is afgestemd op de wensen van zijn klanten – of beter gezegd: op de behoeften van de dieren van zijn klanten. Zo maakt hij voor kippen een andere mix dan voor koeien. En voor de Jersey-koeien van Remeker creëert hij een andere samenstelling van het voer dan voor roodbonte koeien.
Toekomst van de kruidenman
Hubert Cremer is de laatste kruidenexpert in Europa die op deze manier dierenvoeding maakt op basis van biologische kruiden. Hij heeft twee zoons, maar die zien het niet zitten het bedrijf van hun vader over te nemen. Vandaar dat Cremer bezig is om zijn kennis te vereeuwigen in een stichting.