De Nederlandse bedrijfscateringmarkt was in 2023 goed voor een omzet van circa € 1,7 miljard. Het dubbele ten opzichte van coronajaren 2020 en 2021, maar desondanks zijn de marges dun en de uitdagingen in de sector groot. Food Inspiration zet 5 belangrijke ontwikkelingen in de bedrijfscatering op een rij.
-
Radiostilte na coronajaren
Mede aangejaagd door enkele snelgroeiende en innovatieve nieuwkomers, zat de bedrijfscatering al vóór de coronajaren in een veranderingsproces. Maar met de schok van corona heeft de branche de eigen kwetsbaarheid pas echt goed ervaren. In zijn algemeenheid leidt dit tot het besef dat de toegevoegde waarde en relevantie (verder) versterkt moeten worden. Dat is niet eenvoudig voor een sector die in hoge mate afhankelijk is van derden, in de vorm van opdrachtgevers en contracten. Na jaren van turbulentie, innovaties en overnames signaleren we de laatste tijd dan ook een relatieve radiostilte. Zowel de belangenorganisaties als cateringbedrijven zelf delen mondjesmaat informatie en nieuws. Een van de brancheorganisaties bevestigt dat de sector ‘naar binnen gekeerd is, maar er wel van alles speelt’. Catering concentreert zich op de bestendiging van de business en moet weer op krachten komen.
-
Nieuwe partijen
Mede door externe marktpartijen worden veel innovatieve, eigentijdse oplossingen geïmplementeerd. Nu de bedrijfscatering wegbeweegt van centrale restaurants en zich nadrukkelijker ontwikkelt tot multidisciplinaire foodservicetak, debuteren nieuwe partijen uit foodretail en vending, vaak via samenwerkingen. Onder meer Thuisbezorgd.nl, Starbucks, supermarkten en gemakswinkels willen een rol spelen in de bedrijfscatering.
-
Focus op gezondheid en vitaliteit
Binnen de catering staat gezonde voeding bovenaan de prioriteitenlijst. De druk is groot om met name het gemaksaanbod in automaten en koffiecorners verantwoorder, gezonder en duurzamer te maken. Ook techniek kan cateraars helpen in het aanbieden van een gezond foodaanbod. Ook is het aantal projecten rondom vitaliteit in de bedrijfscatering enorm, waarbij naast duurzaamheid, gezondheid en de eiwittransitie ook ‘dagelijks gemak’ en tegengaan van verspilling centraal staan.
Meerdere Nederlandse bedrijfscateraars hebben zich inmiddels gecomitteerd aan de ‘meer plant, minder dier’-doelstelling van Wakker Dier, waarin ze streven naar minimaal 60% plantaardige eiwitten in 2030. Lees hier meer » -
Decentralisatie
Bedrijfscatering gaat door een transitie. Die transitie zette vanwege de veranderende vraag bij opdrachtgever en consument reeds in vóór corona. Decentralisatie van het aanbod in plek en tijd én een verantwoorder assortiment staan hierbij centraal. Zowel in stand-alone kantoren als in bedrijfsverzamelpanden zien we dat de begane grond zich daarnaast toenemend ontwikkelt tot een plek die bijdraagt aan het imago van de opdrachtgever(s). Streetfood-achtige corners zijn hier vermengd met plekken voor overleg en ontvangst.
-
Technologisering
In de catering zien we al jaren de opkomst van het gebruik van digitale informatievoorziening en apps. Vooraf bestellen en betalen gebeurt steeds vaker digitaal. De afgelopen jaren introduceerden cateraars ook apps met voedingsadvies en informatie, waardoor de connectie met gebruikers ontegenzeggelijk directer is geworden.
Daarnaast groeit nog altijd het aantal geheel of deels geautomatiseerde decentrale catering-outlets binnen bedrijven. Te denken valt aan formules als grab & go, scan & go, slimme koelkasten en micro-markets die onbeperkt beschikbaar zijn.
Meer weten over trends en ontwikkeligen in de catering en in andere foodsectoren? Reserveer het Food Inspiration Trend- & Transitierapport 2024 »