What's new in Rotterdam? Deze 6 concepten openden in 2021 de deuren in de Maasstad en zijn wat ons betreft stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard. Vanwege de bijzondere inrichting, de goede koffie, de verpakkingsvrije filosofie of de uitgesproken kookwijze van de chefs.

Hotel Not Hotel

Een hotel dat aan alle kanten uitstraalt dat het geen gewoon hotel is. Dat is Hotel Not Hotel. Al eerder opende een locatie in Amsterdam, in november 2021 in Rotterdam. Gevestigd in een steegje achter het station, niet bepaald een plek die je verwacht voor een hotel. Hotel Not Hotel heeft verschillende algemene ruimtes, waar de kamers achter verscholen zitten. De ruimtes zijn ingericht door Rotterdamse designers. Zo is er een verticaal zwembad, een spiegelruimte, een Italiaanse villa en een enorme koekoeksklok. De kamers zijn dan weer basic ingericht, waardoor de prijs relatief betaalbaar is: een kamer kost zo'n 90 euro per nacht. 

Het verticale zwembad van Hotel Not Hotel, achter de muur bevindt zich de hotelkamer

BrewDog Rotterdam

BrewDog is een craftbiermerk afkomstig uit Schotland. Het bedrijf werd in 2007 in het Schotse Aberdeenshire opgericht. Binnen twee jaar na oprichting was BrewDog de grootste onafhankelijke brouwerij van Schotland. Hun IPA, genaamd 'Hardcore IPA', won in 2010 de gouden medaille tijdens de World Beer Cup. Inmiddels zijn er meer dan 100 verschillende bieren op de markt, waarvan de meeste in blik, en wordt het bier geschonken in 55 landen. Bijzonder aan het bedrijf is dat ieder jaar 20% van de winst wordt weggeven: 10% aan medewerkers, en 10% aan goede doelen. 

Steden als Barcelona, Berlijn en Londen hadden al een BrewDog bar, en Nederland nu ook. In 2021 opende de BrewDog bar in hartje centrum Rotterdam: een enorme bar van 500 vierkante meter waar zowel de bekende BrewDog bieren geschonken worden als unieke bieren die door de BrewDoggers uit Rotterdam zelf gebrouwen zijn.  

BrewDog Rotterdam

WineTank

In dit zaakje om de hoek van de Mauritsstraat tap je je eigen wijn, in je eigen meegebrachte fles. Alle refills kosten 10 euro per fles. Ben je een fles vergeten, dan koop je die hier, met het idee dat je die de volgende keer weer meebrengt. Want WineTank wil de afvalstroom beperken door zonder verpakking te werken. Ook leuk: bij iedere wijntank wordt met icoontjes aangegeven wat de primaire smaken van de wijn zijn. Handig voor mensen die het lastig vinden om te duiden wat voor soort wijn ze lekker vinden. Bekijk hier de video die we maakten bij WineTank »

WineTank

Giraffe Coffee Bar

Giraffe is een specialty coffee branderij uit Rotterdam. Het koffiemerk startte in 2013 en noemt zichzelf een groen koffielabel doordat ze transparantie in de keten voorop stellen en via een traceerbare route precies weten waar hun koffiebonen vandaan komen. Giraffe levert anno 2022 koffiebonen aan ruim 300 ondernemers door het hele land, met name in (de omgeving van) Rotterdam. Sinds 2021 heeft het koffiemerk ook een eigen koffiebar en trainingscentrum in de stad. Barista's kunnen hier terecht om te leren hoe ze (Giraffe) koffie moeten zetten. 

Giraffe Coffee Bar

Restaurant Rotonde

Na een jaar van plannen maken en voorbereiden openden de drie compagnons Jord Coree, Birk Heijkants en Roy Lammers eind 2021 hun restaurant Rotonde. Hier willen de ondernemers gasten laten genieten van een progressieve menu, de lekkerste natuurwijnen en verantwoorde koffie. In alle aspecten van hun business maken de ondernemers bewuste keuzes. De compagnons doen voortdurend onderzoek, vergroten hun kennis en maken connectie met de boeren, makers en leveranciers van hun ingrediënten. Want: hoe meer ze weten, hoe beter de keuzes die ze kunnen maken. Het drietal doet niet aan compromissen en kijkt bij alles hoe ver ze kunnen gaan. Bekijk hier de video die we maakten bij restaurant Rotonde »

Restaurant Rotonde

Tres

Dit restaurant opende eind 2019 dus hoort eigenlijk niet in dit lijstje thuis, maar verdient wat ons betreft toch een vermelding. Ook Tres was in 2020 en 2021 namelijk vanwege de lockdowns vele weken gesloten. Dus voor veel mensen nog steeds nieuw. In het restaurant, gevestigd op de trendy Kop van Zuid-Entrepot in Rotterdam, is slechts ruimte voor 12 gasten. Het menu bestaat uit 18 gangen. Elk gerecht is volledig gecomponeerd met Nederlandse ingrediënten, veelal gefermenteerd. “Complex without being complicated”, zo omschrijft chef Michael van der Kroft zijn menu. En dat blijft niet onopgemerkt bij de experts: maandag 14 maart ontving Van der Kroft uit handen van Gault&Millau de award voor 'Ontdekking van het Jaar 2022'. Lees hier meer over de filosofie van Van der Kroft »

Michael van der Kroft, foto door: Kees van Duinhoven

Benieuwd naar nog meer inspirerende foodconcepten in Rotterdam? Check hier onze online cityguide »