Waarom verdient de bietenburger tegenwoordig een plek bovenaan de kaart? En moet het broodje ‘gezond’ met ham en kaas plaats maken voor een linzensalade met gegrilde groenten? Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet versus een dierlijk dieet. Wij zetten zeven wetenschappelijk aangetoonde voordelen van een plantaardig dieet op een rijtje.
1. Beter voor hart en bloedvaten
Volgens een recente studie van Harvard is er een bepaald molecuul, lignaan genaamd, gevonden in plantaardig voedsel, dat het risico op hart- en vaatziekten helpt verlagen. Het molecuul vind je vooral in volle granen, fruit, groenten, noten, zaden, rode wijn en koffie en blijkt een antioxiderend en ontstekingsremmend effect te hebben.
2. Minder kans op diabetes type 2
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat plantaardig eten een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel van mensen met diabetes. Er worden betere glucosewaarden gemeten bij mensen die een plantaardig dieet volgen in vergelijking met een dierlijk dieet. Bovendien verbetert een plantaardig dieet de bloeddruk en verlaagt het vaak gewicht en cholesterol. Dit alles draagt bij aan het verlagen van het risico op diabetes type 2.
3. Goed voor de wereld
Een plantaardig dieet is (uiteraard) diervriendelijker, maar ook zeker duurzamer. Uit het recente rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) blijkt dat een voedingspatroon zonder dierlijke producten de beste keuze is als we wereldwijd de broeikasgassen willen terugdringen en de biodiversiteit terugbrengen. 80% van de totale CO2-uitstoot van de totale voedselproductie is namelijk afkomstig van dierlijke producten. Als we met elkaar 50% minder dierlijke producten zouden consumeren, zorgt dat voor een daling van 40% van de totale uitstoot van broeikasgassen.
4. Gewichtsverlies
Meerdere onderzoeken, waaronder een uitgebreid onderzoek van Oxford Academic, hebben aangetoond dat mensen door het volgen van een plantaardig dieet makkelijker afvallen dan met een dierlijk dieet. Bovendien lijkt de calorie-inname met een dierlijk dieet gemiddeld minder te zijn. En wie plantaardig eet krijgt dagelijks minder ‘snelle suikers’ en verzadigde vetten binnen.
5. Goed voor de darmen
Vezels in groenten, fruit, peulvruchten, noten en volkorenproducten hebben een positief effect op de bacteriehuishouding in de darmen; het microbioom. En een gezond microbioom is weer bevorderlijk voor het immuunsysteem, verbetert de omzetting van vet en glucose in het lichaam en vermindert ontstekingen in het lichaam. In tegenstelling tot een zogenoemd ‘Westers dieet’ met veel geraffineerde suiker en rood vlees en vaak te weinig fruit en groenten. Dit dierlijke dieet kan juist voor verstoringen in gezonde darmmicro-organismen zorgen. En dat kan weer leiden tot (chronische) ontstekingen.
6. Verkleint de kans op kanker
De resultaten uit 96 verschillende wetenschappelijke (observatie)studies hebben aangetoond dat een plantaardig dieet de kans op het krijgen van kanker verkleint. Vooral de kans op prostaat- borst- en darmkanker neemt af. Dit lijkt vooral te wijten aan het niet eten van vlees en juist wel veel eten van vers fruit, groenten en peulvruchten. Het positieve effect van een gemiddeld lager BMI en cholesterol draagt hier ook zeker aan bij.
7. Verlicht klachten bij (chronische) ontstekingen
Een plantaardig dieet is bewezen effectief bij het verlichten van klachten door bijvoorbeeld reuma en artritis. Plantaardig voedsel heeft een ontstekingsremmende werking, aldus verschillende onderzoeken van Harvard.
Check hier 10 vegan influencers met (spier)ballen, bekende mannen die bewust kozen voor een plantaardig dieet.