België telt meerdere succesvolle fast casual foodketens van eigen bodem. Stuk voor stuk ketens waar foodprofessionals veel van kunnen leren. Cadeautje voor trendwatchers, conceptontwikkelaars en andere geïnteresseerden: in de Tiensestraat in Leuven vind je 9 van deze ketens op een rij.
Leuven bierstad
Leuven is een echte bierstad. De bierbrouwerij van AB InBev is er gevestigd; een van de grootste brouwerijen van de wereld en onder andere producent van Jupiler, Leffe, Stella Artois en Hoegaarden. Maar er wordt in de stad niet alleen veel gebrouwen, er wordt ook veel gedronken. De kroeg is in Leuven nog altijd ongekend populair. Dat komt mede door de duizenden studenten die er studeren en wonen. De stad telt zo’n 100.000 inwoners. Meer dan de helft daarvan is student. Je vindt ze tegen het einde van de middag in een van de vele ‘fakbars’ (faculteitsbarren), waarna veel van hen doorfeesten op de Oude Markt. Dit plein wordt ook wel de langste toog van Europa genoemd, vanwege de meer dan 35 aaneengeschakelde drankverstrekkende barren.
Tiensestraat walhalla voor foodprofessionals
Het foodaanbod in Leuven is minstens net zo uitgebreid als het drankaanbod. Waar het drankaanbod zich met name concentreert op de Oude Markt, moet je voor food op de Tiensestraat zijn. Hier vind je geen barren, geen kledingwinkels of andere winkels, maar enkel en alleen fast casual restaurants.
De Tiensestraat is een van de oudste invalswegen van de stad, en heeft daarom altijd al een hoog aantal restaurants en hotels gehuisvest. En nadat het straatje in 2013 volledig autovrij werd, nam het aantal horecazaken met terras er alleen maar verder toe. Aan beide kanten van dit straatje, gelegen tussen verschillende universiteitsgebouwen in het centrum van de stad, zijn meerdere foodconcepten gevestigd die voor een foodprofessional op zoek naar inspiratie stuk voor stuk interessant zijn om te bezoeken. Grote internationale fastfoodmerken vind je ook in deze stad, maar opvallend genoeg niet aan de Tiensestraat. Alle concepten in deze straat zijn onderdeel van Belgische ketens. Overal staat een bepaald gerecht of een bepaalde keuken centraal. Snelheid en service zijn de toverwoorden. De concepten richten zich allemaal op het zo snel mogelijk én zo goed mogelijk bedienen van hun gasten. De gerechten zijn vers bereid en vriendelijk geprijsd. Voor circa 15 euro kun je bij deze fast casual restaurants fantastisch eten.
De concepten
Bavet, Tiensestraat 9
Bij spaghettibar Bavet stel je je eigen spaghetti samen of kies je uit een van de voorgestelde specials. De term bavet verwijst naar de slab die je krijgt bij binnenkomst en om kunt knopen zodat er geen spaghettisaus op je kleren komt. Het concept heeft 16 vestigingen in diverse Belgische steden. Nick Bril, de tweesterrenchef van The Jane in Antwerpen, ontwikkelde onlangs speciaal voor Bavet een nieuw saus: Legends of the smoked. De saus bevat pastrami, burrata, rucola, peperoncino, croutons en basilicum.
Barouche, Tiensestraat 11
Bij Barouche komt gemak en gezondheid samen in de vorm van comfort food geserveerd in een pitabroodje. De zuurdesem pita’s worden op locatie vers bereid en afgebakken in een speciaal voor het concept ontwikkelde oven. De broodjes worden belegd met verse ingrediënten en afgemaakt met huisgemaakte saus. Om het gezondheidsaspect verder te trekken wordt er niets gefrituurd: potato wedges en falafel worden eveneens in de Barouche oven bereid.
Barouche werd dit jaar genomineerd voor de Concept Restaurant Awards, een wedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt door Leaders Club Belgium, en werd daarmee verkozen tot een van de vijf beste restaurantconcepten van België van 2022. Er zijn naast de locatie in Leuven ook vestigingen in Antwerpen, Brussel en Gent. Lees hier meer over Barouche »
Opinie van Food Inspiration
"Er zijn tegenwoordig meerdere foodketens die healthy fastfood presenteren. In mijn ogen zijn er weinig zo succesvol als Barouche. Vaak is het assortiment uiteindelijk toch niet heel erg gezond, of niet heel erg smaakvol, of niet heel erg vullend. Bij Barouche zijn al die drie punten piekfijn in orde, en dat ook nog eens voor een schappelijke prijs."
Poule & Poulette, Tiensestraat 15
Deze keten is helemaal ontwikkeld rondom kip. Er zijn momenteel acht locaties, waarvan een in Leuven. De andere restaurants vind je in Antwerpen, Brussel, Gent, Mechelen en Oostende. Het menu staat vol met kipgerechten: van kipnuggets tot hele of halve kippen en van salade met kip tot een kipburger. De kip is niet alleen doorvertaald in het menu: in de hele guest journey is kip vertegenwoordigd. Je zit hier als gast in een ‘kippenhok’, in kleine houten hokjes die verschillen van hoogte. Wil je iets bestellen, dan trek je aan het koord van het ‘kippenhoklampje’ net buiten het hok en komt er iemand van de bediening naar je toe. Op de toilet worden gasten vriendelijk doch humoristisch verzocht het toilet netjes te houden met de quote #kipitclean.
Umamido, Tiensestraat 18
Bij Umamido staan Japanse ramen centraal. Honest ramen, noemen ze het zelf. Omdat ze werken met eerlijke ingrediënten, afkomstig van lokale producenten. Miso en sojasaus maakt de keten zelf, net als alle bouillons. Het concept werd opgericht door Guy Quirynen, een ervaren foodprofessional die onder andere werkte in diverse sterrenrestaurants. Tijdens een bezoek aan Kyoto werd hij zo verliefd op de smaak van umami, die volop gebruikt wordt in de Japanse keuken, dat hij die mee terug wilde nemen naar Europa in de vorm van een eigen restaurantketen. In 2013 opende hij het eerste Umamido-restaurant in Brussel. Umamido heeft inmiddels vier locaties in Brussel, een in Leuven, een in Gent, een in Antwerpen en ook twee in Zwitserland.
Bia Mara, Tiensestraat 20
Dit concept hoort eigenlijk niet thuis in dit lijstje van foodketens die opgericht zijn door Belgen. Bia Mara komt namelijk uit Ierland, waar de oprichters een fish & chips kraam bestierden op de boerenmarkt in Dublin. Via internationale contacten kregen ze de kans aangeboden om in Brussel een fish & chips restaurant te openen, en die kans lieten ze zich niet ontnemen. Ze ontwikkelden Bia Mara als ambachtelijk fastseafoodconcept voor de Belgische markt. Alle vis wordt dagelijks aangeleverd, vers gevangen in de wateren van België en Nederland. Op het menu staan meer dan zestig verschillende fish & chips-variaties, en dertig verschillende sauzen. De keten heeft naast de locatie in Leuven ook twee locaties in Brussel en een in Antwerpen.
Manhattn's Burgers, Tiensestraat 26
Bij Manhattn’s Burgers staat de Amerikaanse hamburger centraal. De inrichting doet denken aan een American diner, de hamburgers zijn flame grilled en de brioche buns gebaseerd op een recept van een bakkerij in New York. Op die manier willen de twee Belgische broers Philippe en Jerome Vandermeulen – de oprichters van het concept – de ‘Manhattan experience’ naar België brengen. En dat gaat ze goed af. De eerste locatie opende in 2014. Inmiddels zijn er zeven locaties, gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven.
Balls & Glory, Tiensestraat 31
Een keten opgericht door de bekende Belgische televisiechef Wim Ballieu. In 2012 opende hij in Gent de eerste vestiging van Balls & Glory. Een jaar later werd het concept tijdens de International Leadersclub Awards benoemd tot het meest veelbelovende concept van Europa. Centraal staan huisgemaakte gehaktballen, gemaakt van varkensvlees, kip of een vegavariant op basis van risottorijst. De ballen worden geserveerd met stoemp (stamppot) of salade. De keten heeft vijf locaties in België. Met Balls & Glory is Ballieu ook jaarlijks te vinden op muziekfestival Tomorrowland.
Wim Ballieu schrijft als inspirator regelmatig columns voor Food Inspiration.
Lees hier zijn laatste column »
Otomat, Tiensestraat 33
Bij pizzaketen Otomat van de Vlaamse topondernemer David Claeys staat delen centraal. Er staan zestien pizza’s op het menu, waaronder twee veganistische varianten. Bijzonder detail is dat in het pizzadeeg het bekende Belgische Duvel bier verwerkt is. Op het menu staan klassiekers als margherita en portobello, maar ook varianten zoals pizza met zoete aardappel en appel of een typisch Belgische variant met vol-au-vent. Bij iedere pizza is een bierpairing te krijgen. Otomat heeft naast de vestiging in Leuven ook restaurants in Antwerpen, Brussel, Brugge en Gent.
Croque ‘n Roll, Tiensestraat 35
Volgens de Belgische klanten van Takeaway.com is Croque ‘n Roll het beste lunchrestaurant van 2021. In dit restaurant staat de tosti centraal, maar dan wel in een rock-‘n-roll jasje. De tosti’s heten croquestars, en dragen de namen van echte rocksterren, zoals Lenny Kravitz, Cher en Prince. Voor de specialty tosti’s met vulling wordt met een stervormpje in het midden van de tosti een gat gemaakt, waar de gekozen topping in wordt geserveerd. Croque ‘n Roll heeft vestigingen in Mechelen, Leuven en Hasselt. Lees hier meer over Croque 'n Roll »
Tip van Food Inspiration
"Neem bij een bezoek aan Croque 'n Roll in Leuven plaats aan de bar. Daar zit je direct met je neus op de keuken, waar alle tosti’s worden bereid. Daarnaast is het een genot om te kijken naar chef croque Frédéric, als hij achter de kassa staat. Niemand is zo goed in bijverkoop als hij. Zullen we er een dubbele tosti van maken? Slaatje erbij? Wat wil je drinken? Zo weet deze mede-eigenaar er met een tostiprijs vanaf 10 euro bij de meeste gasten een gemiddelde besteding van zo’n 25 euro van te maken. Tel uit je winst met gemiddeld een bestelling per minuut."