Gras, katoen, of zelfs lucht. Als het maar geen vlees is…

Solar Foods haalt proteïne uit de lucht. In Texas geloven ze in katoen, en de Denen gaan voor gras. De markt voor alternatieve bronnen van eiwit lijkt gek te worden. Eten we straks alles behalve vlees?

 

Het moet anders

Dat het anders moet dan dat het nu is weten we. Ons huidige industriële voedselsysteem, met een negatieve nadruk op de vleesproductie, is simpelweg onhoudbaar. Als er één trend is die 2019 samenvat is het de onstuitbare opkomst van de vleesvervangers. Of liever gezegd alternatieve bronnen van eiwit, want dat is waar het eigenlijk om gaat. Beyond Meat en Impossible Foods hebben een voet in de deur van de wereldwijde vleesmarkt, en elke week lijkt de moderne wetenschap wel met een nieuwe bron van proteïne te komen. 

 

Katoen

Onderzoekers aan de Texas A&M universiteit hebben met behulp van genetische modificatie het voor elkaar gekregen om katoen voor de mens verteerbaar te maken. De katoenzaadjes dan, niet het spul dat je elke dag warm houdt. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit heeft het resultaat groen licht gegeven, maar het zal waarschijnlijk nog jaren duren voor we katoenzaad op onze smoothie bowls strooien. Het echt baanbrekende potentieel zit in de katoenproducerende landen in Afrika en Azië, waar ondervoeding een serieus probleem is. het creëren van een voedselbron uit product dat toch al wijdverspreid is op zijn zachts gezegd veelbelovend.

 

Gras

In Denemarken is het nationale voedingsinstituut bezig met eiwit te halen uit gras. Als het voor de koeien werkt waarom dan niet voor ons? Omdat gras veel te veel vezels bevat voor onze enkele maag wordt het eerst door een soort van mega juicer geperst tot de vezelrijke droge massa gescheiden is van een eiwitrijke vloeistof. De vezelrijke massa kan prima gebruikt worden als veevoer, en de vloeistof kan verder verwerkt worden tot een proteinepoeder. Maar goed, iedereen die wel eens wheatgrass shotje heeft gehad weet dat de smaak van gras nou niet echt een selling point is. Gelukkig is het graspoeder voedzaam genoeg om in kleine hoeveelheden gecombineerd te worden met andere ingrediënten zodat de smaak geen probleem hoeft te zijn. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft zich nog niet uitgesproken over dit product.

 

Toekomstmuziek

Deze nieuwe eiwitbronnen zijn voorlopig nog toekomstmuziek, maar het is veelzeggend hoe veel verschillende entiteiten zich bezighouden met de problematiek. 2019 was het jaar van de vleesvervangers, maar het zou goed kunnen dat we vanaf 2020 in het decennium van de proteïne-flip belanden.