Bier, gemaakt met ganzenpoep. Inwoners van Finland kunnen het deze zomer drinken. De kleinschalige Finse brouwerij Ant Brew, gebruikt de uitwerpselen, op een veilige manier, om mout te roken voor een uniek stoutbier. 

Coverfoto: ganzenpoep wordt gebruikt door brouwerd van Ant Brew

Ant Brew is gevestigd in Lahti in Finland. De stad werd dit jaar benoemd tot European Green Capital of the Year vanwege baanbrekende milieuacties en open-minded samenwerkingen met de lokale bevolking. Om dit te vieren besloot de brouwerij een nieuwe serie bier te ontwikkelen onder de naam The Wasted Potential. De stout bieren worden gebrouwen met wilde kruiden, lokaal voedselafval, zoals brood, bessen en fruit – en dus ganzenpoep.

Nieuwe producten van afval

De uitwerpselen van de vogels worden verzameld in lokale parken, om zo ook de openbare ruimte schoon te houden. Bovendien zijn de bieren perfect voor een picknick; twee vliegen in klap dus volgens de brouwers. De bieren moeten laten zien hoe alle vormen van afval kunnen worden benut. “De nieuwe bierserie is een manier om belangrijke discussies verder op gang te brengen over voedselverspilling, het gebruik van afval, stadslandbouw en lokaal en wild voedsel,” aldus Kari Puttonen van Ant Brew. “We ontwikkelen voortdurend manieren om nieuwe ingrediënten bij het brouwen te gebruiken en zijn niet bang om buiten de gebaande paden te treden.”

Duurzame consumptie

De stad Lahti wil tegen 2050 een volledig afvalloze stad met een circulaire economie zijn. Op dit moment wordt al 99% van het huishoudelijk afval van de stad hergebruikt. “Het milieu en een circulaire economie zijn belangrijk voor ons. We willen deze onderwerpen op interessante manieren bespreken. Samen met ondernemers kunnen we oplossingen creëren die milieuvriendelijk zijn en staan ​​voor duurzame consumptie”, zegt Saara Piispanen, Hoofd Communicatie van Lahti European Green Capital.

Upcycling oplossing voor de klimaatcrisis

De stad Lahti mag dan wel een voorloper zijn op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, maar de trend van upcycling krijgt wereldwijd steeds meer aandacht. Vooral binnen de branche van eten en drinken ontstaan veel initiatieven rondom het gebruiken van reststromen voor nieuwe producten.

Het tegengaan van voedselverspilling is namelijk misschien wel de meest impactvolle oplossing is voor de klimaatcrisis, vanwege de grote negatieve invloed van de productie van eten en drinken (en de verspilling ervan) op het milieu. Bovendien kan het upcyclen van reststromen naar nieuwe producten helpen om het levensonderhoud van de groeiende wereldbevolking veilig te stellen.

Meer hierover kun je lezen in ons Engelstalige online magazine.