Chefs zijn steeds vaker de aanjagers voor onder andere lokaal eten, zero-food waste, biodiversiteit, gezondheid en sociale gelijkheid. En dat is maar goed ook, want chefs zijn de nieuwe celebrities en daarmee gaat de verantwoordelijkheid gepaard om het goede voorbeeld te geven. Food Inspiration zet in de rubriek Activisme in de restaurantkeuken een aantal chefs op een rij.
Najat Kaanache, de sociale chef
Najat Kaanache is ondernemer, chef en kookboekenschrijver met Spaanse roots. Ze geeft leiding aan drie restaurants: Nur en Nachō Mama in Fez (Marokko) en Cús in Mexico-Stad. Maar dat is niet het enige. Deze wereldse chef zet zich ook actief in voor meer sociale gelijkheid. Zo zet ze scholen op in Fez, houdt ze een boerderij draaiende en is ze druk om de culinaire rijkdom van Marokko te promoten.
Kaanache: “Mensen denken dat dingen vanzelf gebeuren. Maar dat is niet waar. Alles wat gebeurt, gebeurt pas na veel werk, met veel voorbereiding, wilskracht en toewijding. Nooit opgeven, dat is mijn mentaliteit. Iets waar je zo hard voor werkt, dat is geen kwestie van geluk. Sterker nog: ik denk dat hoe harder je werkt, hoe meer geluk je hebt.”
Eind oktober 2021 ontving ze van de stad Ceuta (een Spaanse enclave in Marokko) de prijs voor coëxistentie, die wordt uitgereikt aan voorvechters voor rechtvaardigheid, broederschap, vrijheid, vrede, inclusiviteit en gelijke kansen.
Lees hier meer over Najat Kaanache »
Bas van Kranen vervangt Bord'Eau voor Flore
Chef Bas van Kranen en zijn team gooiden onlangs het roer om. De chef van het voormalige Bord'Eau vond het tijd voor een nieuwe koers in de keuken waarin creativiteit, duurzaamheid en pure producten centraal staan. Daarom sloot het gerenommeerde restaurant in Hotel De L’Europe en werd plaats gemaakt voor restaurant Flore.
Met Flore geeft Van Kranen invulling aan zijn liefde voor lichte gerechten en lokale ingrediënten die geproduceerd zijn met respect voor mens, dier en de natuurlijke omgeving.
'Conscious fine dining' noemt De L'Europe de nieuwe keuken. Het nieuwe restaurant wil gasten bewust maken van wat ze eten zonder een belerende toon aan te slaan.
Van Kranen benadrukt de verantwoordelijkheid van topchefs om duurzaam te koken, en anderen binnen de branche te inspireren om hetzelfde te doen. "Door ons geheel te richten op het gebruik van lokale producten, niet met zuivel te koken en gebruik te maken van gewassen die duurzaam en met de grootste zorg zijn geteeld, motiveren wij elkaar om nog creatiever en bewuster te koken. Het maakt ons betere koks."
Bekijk hier de video met Bas van Kranen over zijn visie met Flore »
Lelani Lewis brengt het koloniale verleden in beeld op het bord
Chef, foodstylist en zelfbenoemd foodactivist Lelani Lewis is de bedenker van Code Noir, een conceptueel diner over de effecten van het kolonialisme op de Caribische en Westerse keuken.
“Met Code Noir wilde ik de culinaire geschiedenis van het Caribisch gebied in beeld brengen. Wanneer we het over eetcultuur hebben, kijken we vaak naar positieve dingen zoals diversiteit, rijkdom aan smaken en ruimte voor culturele interactie. Ik ben ervan overtuigd dat eten mensen bij elkaar brengt, maar we moeten ons ook bewust zijn van de geschiedenis van eetculturen. Bij die geschiedenis horen ook veel pijnlijke onderwerpen zoals kolonisatie, slavernij en (gedwongen en vrijwillige) migratie.”
Inmiddels is Lewis ook bezig met een kookboek onder de naam Code Noir. Ook in haar boek vind Lewis het belangrijk om in te gaan op de invloed van colonialisme op de Westerse en Caribische eetcultuur en de oorsprong van gerechten en ingredienten.