Begin 2022 opende rasondernemer en conceptontwikkelaar Kasper Stuart aan de Gentplaats in Antwerpen zijn 25e horecaconcept. Een bijzondere mijlpaal, die samenvalt met een andere: dit jaar vieren Kasper en zijn vrouw Danyelle van Thoor ook hun 25-jarig jubileum als horecaondernemers. Met zijn nieuwste zaak Monroe als decor spraken we Kasper over ondernemerschap, concepten en trends. Een videoportret in drie delen.
 
Vandaag deel 3: conceptenbouwer Kasper Stuart over trends & hypes

Evolutie of revolutie…

“Inspelen op hypes en trends is niet aan ons besteed. Dat is veel te veel gericht op de korte termijn. Terwijl als je echt diep in het vak van gastvrijheid zit en als je daar serieus mee bezig bent, als je daarin je buikgevoel volgt…dan raken de relevante trends als vanzelf verweven in je verhaal en in je DNA. Natuurlijk zijn wij als bedrijf bezig met zaken rond diversiteit, en duurzaamheid, en gezondheid. Vanzelfsprekend! Maar al veel langer dan dat die woorden ineens populair werden. Het is eerder een evolutie waar je in meegaat, dan een revolutie.”

“Je moet je als ondernemer soms bewust afvragen waarom je de dingen doet die je doet. Als mensen nu zeggen ‘vegetarisch is van enorm belang, daar moet je op inspelen’, dan denk ik dat is het al jarenlang. Groenten zijn geen trend van de laatste tijd. In de fine dining is die transitie naar meer plant-based al veel verder. Dat sijpelt nu pas door naar de rest van de markt. Natuurlijk staan er bij ons op het menu nu meer vegetarische opties dan 25 jaar geleden. Maar dat is niet omdat we bewust hebben besloten aan te willen haken op die ‘trend’. We zijn er langzaam ingerold. Wij maken al jarenlang onze eigen seitan, mijn chefs flavouren hun eigen tofu. Niet omdat wij ons zo nodig willen profileren als plant-based of ‘vegan friendly’. Maar gewoon omdat het ongelooflijk lekker is.”

Bekijk hier ook deel 1 over ondernemerschap en deel 2 over conceptontwikkeling