De aandacht voor gezond eten neemt toe. Zowel bij de overheid als bij de consument. Toegegeven, gezondheid blijft buitenshuis minder belangrijk dan thuis. Maar de stijgende interesse in gezondheid buitenshuis is een factor waarmee de foodservicesector rekening moet gaan houden, aldus FSIN-directeur Inga Blokker.
Tijdens het analyseren van de nieuwe FSIN FoodShopper Monitor-data, viel ons op dat de consument zich steeds bewuster wordt van het thema gezondheid. Consumenten vinden gezond eten buitenshuis nog steeds minder belangrijk dan thuis. Buiten de deur, zoals in de horeca, bij fastfood of onderweg, draait het immers vooral om genieten. Toch steeg bij alle generaties het percentage consumenten dat gezonde producten buitenshuis belangrijk vindt aanzienlijk. 39% van de millennials vond dit belangrijk in 2016, tegenover 61% in 2022. Ook bij andere generaties waren flinke stijgingen zichtbaar. We hechten dus meer waarde aan gezond eten buitenshuis dan voorheen.
Stress leidt to ongezonde voedselkeuzes
Tegelijkertijd leven we in een ingewikkeld tijdsgewricht. We voelen ons gejaagd. Uit FSIN-onderzoeken blijkt dat (jonge) consumenten ongezond eten gebruiken als afleiding van stress. Meer onzekerheid en stress leidt tot een ongezonder eetpatroon, helemaal wanneer er minder geld beschikbaar is voor gezond eten. Buiten de deur draait het dan nóg meer dan voorheen om genieten. De consument wil ontsnappen aan de zorgen van thuis. De ongezonde indulgence-keuze ligt op de loer.
De gezonde keuze als genietmoment
Het laveren tussen de behoeften aan genieten, gemak en gezondheid is moeilijk, maar niet onmogelijk. De gouden oplossing is om deze behoeften te combineren. Juist buitenshuis staan zorgeloos genieten en indulgence centraal; gezondheid en duurzaamheid spelen hier een ondergeschikte rol. Om goed te kunnen inspelen op een levensstijl van indulgence, maar tegelijkertijd de consument tegemoet te komen in zijn behoefte aan gezondheid buiten de deur, is het van belang dat gezonde keuzes net zo zeer genietmomenten opleveren en net zo gemakkelijk zijn als de ongezonde keuzes. Buitenshuiskanalen moeten er daarom voor zorgen dat de gezonde optie net zo gemakkelijk verpakt, net zo gemakkelijk te consumeren of te bereiden, net zo betaalbaar en mínstens net zo lekker is als de ongezonde keuze.
De gezonde keuze mag niet langer onderdoen voor de ongezonde keuze. En dat zou ook niet nodig moeten zijn. Gezond eten kan net zo’n lekker verwenmoment zijn als een ongezonde snack. Het is aan onze sector om dit te bewijzen!