Presentatoren en programmamakers Daan Boom, Jasper Demollin en Tobias Camman openen 5 en 6 januari hun eigen vegan delivery restaurant. Liefhebbers kunnen de gerechten van De Kleine Vegan bestellen via thuisbezorgd.nl.

De drie vrienden geven met het pop-up bezorgrestaurant vervolg aan hun Instagram-hit The Vegan Kitchen; een komische online kookshow rondom veganistische gerechten. Ze krijgen hierbij hulp van chef Peter Gast van Graphite* in Amsterdam. Op het menu staan drie gerechten met smaken en ingrediënten van over de hele wereld. Maaltijden van De Kleine Vegan zijn exclusief te bestellen via Thuisbezorgd.nl. Het tijdelijke restaurant markeert de aftrap van Veganuary, waarbij mensen worden aangemoedigd om het jaar vegan te beginnen. 

Vegan January

Ik zie je hardop lezen: 've-gan-uary'. De combinatie van vegan en January is inderdaad wat moeilijk uit te spreken. Maar het doel van de non-profitorganisatie Veganuary is nobel. Zo moedigt de organisatie wereldwijd honderdduizenden mensen aan om het jaar te beginnen met een vegan voedingspatroon. Vegan eten is volgens Veganuary een manier om het milieu te beschermen, dierenleed te voorkomen en de gezondheid van mensen te verbeteren. Tijdens de campagne van 2021 kwamen meer dan 580.000 mensen de belofte na om een vegan voedingspatroon te proberen.

Tijdperk van vlees komt ten einde

De groeiende aandacht voor vegan eten komt niet uit de lucht vallen. Natuurlijk is het succes van een show als The Vegan Kitchen grotendeels te danken aan het komisch talent van de presentatoren. Maar ook het feit dat het tijdperk van almaar groeiende vleesconsumptie ten einde komt, speelt een rol. Volgens het rapport 'The Protein Transformation' zal het nog twee jaar duren voordat plantaardige vleesvervangers structureel goedkoper zijn dan dierlijk vlees én plantaardige alternatieven qua textuur en smaak écht kunnen concurreren. 

Ook Thuisbezorgd.nl ziet dat steeds meer mensen de stap naar plantaardig eten willen maken. Zo nam het aantal vega(n) bestellingen met maar liefst 57% toe in 2021. De samenwerking met Jasper, Tobias en Daan, tijdens Vegan January is dus een logische stap voor het platform.