Steeds meer musea wereldwijd richten hun pijlen voorbij kunst alleen. Naast tentoonstellingen van David Hockney en Rembrandt zijn goede horecavoorzieningen namelijk de grote publiekstrekkers. Dat blijkt ook uit de nieuwe Date Night avonden die het Metropolitan Museum of Art (the Met) in New York sinds deze week organiseert. 

Valentijnsdag mag dan net voorbij zijn, the Met in New York zet het hele jaar in op bezoekers die een romantisch avondje uit willen. Sinds 18 februari kunnen liefhebbers iedere vrijdag- en zaterdagavond op date night terecht in de galerijen van het museum, om te genieten van kunst, livemuziek en cocktails. Zo biedt het museum een buy-one-get-one drankspecial en een assortiment aan lichte hapjes in het American Wing Café en een menu met kleine gerechten in de Balcony Lounge.

Groeiende foodservice 

Musea besteden al geruime tijd meer aandacht aan hun horeca-aanbod. Groepen komen graag samen op plekken waar goed kan worden gegeten en gedronken. De horecavoorzieningen zijn – in normale tijden – een welkome publiekstrekker. Maar ook de coronapandemie speelt een rol bij de groeiende trend van uitgebreide foodservice in musea. Culturele instellingen waren maanden dicht en nu deuren weer open mogen, willen zij weer zo snel mogelijk het publiek terug in hun zalen krijgen.

Luxe dineren tussen de kunst

Naast speciale evenementen zoals de Date Nights van the Met, lijken vooral high end restaurants een groeiende trend in musea. Zo heeft Centre Pompidou in Parijs al jaren een high end restaurant op de bovenste verdieping van het gebouw. Het luxe restaurant in het Guggenheim Museum in New York was aan het begin van de eeuw zelfs één van de toonaangevende culinaire hotspots van de stad.

Ook in Nederland worden steeds meer luxe restaurants in musea geopend. Het meest bekende voorbeeld is RIJKS* met aan het hoofd van de keuken Joris Bijdendijk. De nieuwste culinaire aanwinst in het Nederlandse museumlandschap is restaurant Renilde, onder leiding van chef Jim de Jong, dat afgelopen november opende in het nieuwe Depot Boijmans van Beuningen. De Jong werd In 2019 door Gault&Millau uitgeroepen tot Jonge Topchef van het Jaar. 

Bekijk hier meer toprestaurants in musea »