De Nederlandse ciderproducenten en importeurs van CiderCider openen eind december De Ciderbar in de Rotterdamse hofbogen. Voorheen waren zij gevestigd op een kleinere locatie in de Fenix Food Factory. CiderCider wil de drank met hun nieuwe bar in Nederland – nog beter – op de kaart zetten.

Van Spanje tot Engeland van Nederland tot Letland, cider wordt op veel plekken gebrouwen en gedronken. Wereldwijd groeit de cider consumptie en productie de laatste jaren hard. Naast de traditionele ciders ontstaan er ook steeds meer bijzondere moderne interpretaties van de drank op basis van appels. Wouter Bijl van CiderCider importeert al sinds 2009 ciders van over de hele wereld naar Nederland. Sinds 2018 produceert hij met zijn bedrijf ook een eigen cider onder de naam Lightship Cider, gemaakt met restfruit.

Cider via Crowdfunding

Bijzonder is dat de nieuwe De Ciderbar wordt gestart met behulp van crowdfunding. Dat is niet de eerste keer dat een horecazaak in Rotterdam gasten vraagt om financiële hulp. Al eerder dit jaar heropende het Rotterdamse buurtrestaurant A La Plancha op een nieuwe locatie, met behulp van alternatieve financiering. Met de actie voor de nieuwe ciderbar hopen de eigenaren de band te versterken die zij al met vaste gasten hadden, en willen ze cider een plek geven in de Rotterdamse horeca.  

Van een Baskische Txotx tot een Engelse Wassail

Het aankomende proeflokaal in de hofbogen wordt tot nu toe de enige ciderbar in Nederland. In de nieuwe bar wordt aandacht besteed aan de grote diversiteit van de drank. Zo heeft ieder land en iedere regio waar cider wordt gemaakt een eigen smaak en cultuur rondom het drinken ervan. Dat vormt de kapstok voor verschillende themaborrels, events en proeverijen die zullen worden georganiseerd. Van een Baskische Txotx tot een Engelse Wassail en van oogstfeest tot bloesemparty.