Van 30 oktober t/m 1 november vond de eerste editie plaats van The Art of Drinks. Ruim zeventig merken lieten op het Westergasterrein in Amsterdam tijdens het driedaagse festival hun noviteiten zien en proeven. Het event is een initiatief van Albert van Beeck Calkoen (a.k.a. Mr. Cocktail) en Luuk Olde Monnikhof, vierde generatie van de Twentse drankenfirma De Monnik Dranken. Wat zijn volgens Mr. Cocktail de belangrijkste trends die op The Art of Drinks zichtbaar werden? Food Inspirations redacteur Marcus Polman vroeg het hem.
Educatie en kennis
“De consument heeft veel meer dan vroeger kennis over wijn, bier en cocktails. Het is aan de horeca en retail om daarop in te spelen door te investeren in een gevarieerde bierkaart en in een ruimer aanbod van cocktails. Er is onmiskenbaar een groeiende consumentenvraag naar meer diversiteit en naar kwaliteit. Door corona en de noodgedwongen lockdown is deze ontwikkeling versterkt. In de foodwereld zie je dit hogere kwaliteitsbewustzijn al langer, kijk alleen al naar de aandacht voor food in boeken, op tv en online. De drankwereld volgt nu.”
Storytelling en persoonlijkheid
“Merken met een goed verhaal hebben de wind mee. Of het nu gaat om bier, wijn of gedestilleerd. Wie zijn de makers, wat maakt hun product bijzonder, waarom zijn ze het merk gestart? Een drankmerk dat dit goed doet voegt daadwerkelijk iets toe waarmee een horecazaak of retailer zijn eigen verhaal en signatuur kan versterken. Het is wel van belang dat het verhaal oprecht is en ook onderscheidend. Je ziet steeds meer merken waarin de persoonlijke betrokkenheid van de maker doorklinkt.”
Premiumization
“Een ontwikkeling die al langer speelt en die nauw samenhangt met voorgaande ontwikkelingen: kwaliteit boven kwantiteit. De consument blijkt bereid te zijn meer te betalen als het verhaal en het gevoel rondom een merk aanspreekt. De consument zoekt onderscheid. In plaats van een pilsner van een wereldmerk gaat hij of zij op zoek naar een lokaal speciaalbier. In plaats van bulkwijn uit de supermarkt naar een bijzondere fles bij de wijnspeciaalzaak. In plaats van de voordeel-wodka of whisky een duurdere fles van een bijzondere producent. Op The Art of Drinks zag je daar goede en originele voorbeelden van. Zoals Weedka, een wodka van Nederlandse bodem met een infusie van cannabis-olie. En ook zag je de trend van sipping rums: premium rum die je puur drinkt, net als een goede whisky. Of neem het verhaal van Waterford Whisky, een Ierse single malt, momenteel the hotest kid in town. Zij maken zogenoemde single farm origin edities: 1 oogst, 1 boer, 1 moment, 1 locatie.”
Premium mixing
“De enorme populariteit van gin-tonic de laatste jaren heeft een aardverschuiving veroorzaakt in de wereld van mixed drinks. Ineens gingen we nadenken over de keuze van de gin, de keuze van de mixer, het type glas, de hoeveelheid ijs en garnering. Vergelijk dat eens met een longdrink van twintig jaar geleden, in een recht glas, twee ijsblokjes en een waterig schijfje citroen. De gin-tonic heeft de markt opengebroken voor de volgende fase van premium mixing. Een goede gin, whisky of rum zie je steeds vaker gecombineerd worden met een zorgvuldig geselecteerde mixer zoals een speciale tonic, ginger ale of soda.”
Foodpairing
“Bij wijn al sinds jaar en dag de norm: foodpairing. Bij bier zie je dat dit nu ook steeds meer aandacht krijgt. Met speciale bierkaarten in restaurants, in zowel het hogere als midden segment. De volgende fase dient zich aan: foodpairing in combinatie met sterke drank en cocktails. Dat zie je al langer in het fine dining segment, met zowel alcoholische cocktails als non-alcoholische cocktails die gecombineerd worden met gerechten. Die ontwikkeling gaat nu verder van sterrenrestaurants naar stadscafés en eetcafés met ambitie.”