Rens Bekkers werkte voorheen in de online marktplaatssector. Op basis van calculaties zag hij een kans in de foodbranche. Hij opende als eerste in Nederland een dark kitchen, met een volledig veganistisch aanbod. De sector verklaarde hem voor gek. Inmiddels runt hij de meest succesvolle dark kitchen van Nederland.
Vaak komen innovaties en nieuwe concepten van buitenaf, van mensen afkomstig uit een andere sector, die juist daardoor out of the box kunnen denken. Rens Bekkers, de oprichter van Bright Kitchen, is het levende voorbeeld van zo’n outsider die inmiddels veel succes heeft binnen de branche. In 2018 startte hij zijn visuele keuken. De term dark kitchen bestond toen nog niet, of werd in ieder geval in Nederland nog niet gebruikt. Het fenomeen van dergelijke deliverykeukens bestond zelfs nog amper.
Inspelen op groeiende deliverymarkt en plant-based trend
Vanuit zijn technologische achtergrond was Bekkers het gewend om op cijfers te vertrouwen. Toen hij in 2017 deelnam aan een ondernemerschapsprogramma van Impact Hub kwam uit voorspellingen dat fooddelivery de foodmarkt zou gaan domineren, en dat een plant-based eetpatroon de toekomst zou zijn. Ook voor mensen binnen de branche waren die ontwikkelingen niet onbekend, diverse bedrijven zetten destijds al stappen om mee te bewegen met die trends. Maar zulke radicale stappen als Bekkers zette, deed niemand.
30 virtuele keukens vanuit 1 fysieke keuken
Na het inzicht dat hij opdeed zegde Bekkers zijn baan op, en richtte zich op de opening van de eerste officiële dark kitchen van Nederland genaamd Bright Kitchen. In oktober 2018 lanceerde hij Vegan Burger Brothers, een online restaurant met een 100% veganistisch aanbod. In een testruimte niet groter dan twintig vierkante meter bereidde hij samen met zijn compagnon de burgers. Via de bekende bezorgdiensten konden consumenten zijn gerechten bestellen. Al snel groeide de belangstelling in de gerechten. Bright Kitchen settelde zich in een grotere keuken en breidde uit met meerdere digitale menu’s - die allemaal vanuit diezelfde keuken werden bereid. Sinds de start lanceerde Bekkers ruim dertig virtuele keukens. Daar zijn er nu nog zeven van over, want alleen de meest succesvolle keukens behoudt hij, zodat het optimale resultaat kan worden behaald. Met Vegan Burger Brothers won Bright Kitchen meerdere keren de prijs voor het meest verkochte vegetarische gerecht op Deliveroo.
Virtual francising
Inmiddels heeft Bright Kitchen twee dark kitchens in het centrum van Amsterdam, en openen binnenkort keukens in Eindhoven, Den Haag, Breda en Rotterdam vanuit een virtual franchising model. Volgens dat model kunnen horecapartners naast hun eigen werkzaamheden de virtuele brands van Bright Kitchen uitdragen en meeliften op de marketing, inkoop en technologie van de dark kitchen. Bekkers is van plan op deze manier op te schalen naar vijftig keukens in Nederland. Daarnaast maakt hij plannen voor internationale expansie.