De pandemie leidt tot veel onzekerheid bij de horeca. Het is niet duidelijk wat er over drie weken mogelijk is, laat staan over vier maanden. Toch kunnen organisatoren van festivals en andere evenementen niet afwachten tot er meer duidelijkheid is. Op het moment dat die duidelijkheid er is zal alles in een stroomversnelling komen, en zal alle tijd nodig zijn om zo goed mogelijk alles te organiseren. De organisatie van Into the Great Wide Open, dat jaarlijks op Vlieland plaatsvindt en zo’n tienduizend bezoekers trekt, gebruikt lessen van afgelopen zomer om de editie van 2021 te plannen.

Op de foto: Diner voor De Seizoensarbeiders, juli 2020. Foto's door:  Floris Burgers

Floris Burgers, Food Programmeur bij Into the Great Wide Open: “Eten en drinken speelt een belangrijke rol op ons festival. We werken samen met chefs en cateraars die een verhaal vertellen. Denk bijvoorbeeld aan Steven Klein Nijenhuis, van Herberg onder de Linden*. We waren wel al langer op zoek naar een manier waarop we eten en drinken een bredere plek kunnen geven in ons programma en door corona hadden we veel tijd om daar invulling aan te geven. We besloten een diner te organiseren in samenwerking met chefs die verbonden zijn aan het festival.”

Diner 

Burgers: “Een van mijn collega’s had het platform ‘De Seizoensarbeiders’ opgericht dat zzp’ers,  die normaal bijvoorbeeld op festivals werken, koppelde aan boeren die een gebrek hadden aan seizoensarbeiders. Beide groepen werden geraakt door de coronacrisis en zo konden ze elkaar helpen. Kees Elfring, een chef met wie we graag samenwerken, opende Hup Hup Foodlab, een open kookstudio temidden van Ús Hôf, een zelfoogsttuin dichtbij Sneek. Deze gave locatie, De Seizoensarbeiders en de samenwerking met chefs kwamen samen. Er ontstonden gesprekken tussen groepen die elkaar anders niet snel zouden tegenkomen. Die insteek, dat een diner veel meer is dan alleen een bord eten, gaan we uitbreiden op Into the Wide Great Open 2021.”

Bouwstenen voor 2021

Burgers: “We hebben nu natuurlijk nog geen idee hoe de zomer eruit komt te zien wat betreft maatregelen, dus we plannen het programma anders dan normaal. Voorheen rekenden we vanuit het aantal gasten dat we verwachtten. Aan de hand daarvan bedachten we het programma, zowel muziek als horeca. Nu schrijven we plannen voor losse, schaalbare evenementen in de geest van het diner van afgelopen zomer. We zien die losse plannen als bouwstenen waarmee we een evenement kunnen bouwen dat past binnen de maatregelen die op dat moment gelden. De bouwstenen op het gebied van eten en drinken moeten een verhaal te vertellen hebben, een leuk gesprek opleveren of een mooie ervaring bieden. We denken bijvoorbeeld aan een panelbijeenkomst over voedsel, dat makkelijk op te schalen is of vaker kan plaatsvinden. Een ander idee is een wandeling waarin we de ‘smaken van Vlieland’ willen vangen en samen willen werken met ondernemers op het eiland. Verder zijn we bezig met een project dat we de Keukenkaravaan noemen: een aaneenschakeling van oude bagagekarren die voorheen de bagage van de veerpont vervoerden. We onderzoeken of het haalbaar is die karren om te bouwen tot keukenelementen, zoals een bar of oven. Als dat lukt, hebben we een verrijdbare keuken die we op elk moment gemakkelijk kunnen verplaatsen en inzetten.”