Met 75 sterrenrestaurants in de klantenkring vinden de ondernemers Pieter van Doorn en Piet Tirion het nu tijd om uit te breiden naar het buitenland. De Nederlandse markt is voor hen zo goed als verzadigd. Met hun champagnebier Vuurzee willen ze nu de internationale upperclass veroveren. Food Inspiration ging in gesprek met de oprichters in hun exclusieve memberclub. 

We ontmoeten elkaar in de Vuurzee Bar op de Amsterdamse Zuidas. Het is de plek waar Vuurzee-members uitgenodigd worden voor borrels en evenementen, en waar sterrenchefs en de top van het zakenleven elkaar ontmoeten, onder het genot van een glas Vuurzee. De bar is een exclusieve plek, net zoals de drank exclusief beschikbaar is voor de rich and famous.

Het begon op de camping

Terwijl Pieter een glas Vuurzee voor mij inschenkt en dungesneden gepekelde en gerookte zalm van topchef Imko Binnerts serveert, vertelt hij over het moment dat hij zijn compagnon Piet voor het eerst ontmoette op de camping in Italië. De twee Nederlanders stonden met hun gezinnen naast elkaar, en van campingburen werden ze vrienden, van vrienden werden ze compagnons. Ze delen een liefde voor bier. En voor uit eten gaan bij de betere restaurants. Toen ze op een zondagmiddag samen een biertje dronken beseften ze dat bier nauwelijk op gastronomisch niveau wordt geschonken. Al pratende kwamen ze op het idee om zelf een drank te brouwen die een waardig alternatief zou zijn voor mousserende wijn. In 2016 begonnen ze met experimenteren. Het werd een mix van Champagnegist en Pinot Noir druiven.

Pieter loopt even naar achter en komt terug met een nieuwe fles Vuurzee, en een blikje kaviaar. “Bij een drank van niveau horen ook gerechtjes van niveau.” Terwijl ik geniet van de combinatie van het ziltige van de kaviaar en het bittere van het champagnebier vertelt Pieter over het proces dat volgde toen de twee mannen in 2018 een drank hadden ontwikkeld die klaar was om de markt op te gaan.

Doelgroep: topsegment

“Wij richten ons op toprestaurants, luxe bars en high-end hotels. We wilden op de best mogelijke manier bij de upperclass doelgroep binnenkomen. Dus huurden we een gerenommeerd marketingbureau in om met ons mee te denken over de storytelling achter het product, en onze route to market. We werden volledig door de mangel gehaald om tot onze ware aard te komen. Piet en ik ontdekten dat we beiden ontzettende bourgondiërs zijn, die ook anderen willen laten genieten van het beste wat de wereld ons te bieden heeft. We stuitten bij toeval op het verhaal van Filips de Goede en Karel de Stoute, twee groothertogen die vanuit Bourgondië het goede leven naar de Nederlanden brachten. Toen we van dat verhaal hoorden wisten we: dat zijn wij. Dus heet onze brouwhuis De Goede & De Stoute. Vuurzee is ons eerste product.

Erik van Loo, de chef van het Rotterdamse restaurant Parkheuvel**, in de memberclub

Pieter schenkt nog eens bij, en vertelt verder over de doelgroep van het champagnebier: “Wij richten ons op het topsegement. Ons product is er niet voor iedereen. We willen dat onze fans zich speciaal voelen. Dat doen we door onze members op een bijzondere manier in de watten leggen, onder andere tijdens events en memberavonden in de Vuurzee Bar. Member word je doordat je door andere members uitgenodigd wordt. Alleen members kunnen Vuurzee kopen voor thuis. Verder wordt de drank in 75 fine dining restaurants in Nederland geschonken, allemaal topzaken, waaronder Inter Scaldes***, Tribeca**, De Kromme Watergang**, De Lindenhof**, FG** en Parkheuvel**. Daarmee is de markt in Nederland redelijk verzadigd. Veel meer toprestaurants willen we ook niet als klant, want daarmee maken we het merk minder exclusief. We richten ons nu op internationale expansie.”

Onderscheidingen

Dat het champagnebier van Pieter en Piet niet alleen een goed verhaal heeft, maar ook een goede smaak, bewijst het feit dat Vuurzee in 2019 en 2020 tijdens de World Beer Awards werd uitgeroepen tot het beste brut bier ter wereld.

Member worden

Een dag na mijn bezoek krijg ik van Pieter een berichtje. Ik ben door de ballotage. Ik mag lid worden. In de uitnodiging staat:

'Als member van De Goede & De Stoute treed je toe tot de wereld van de bourgondiërs, levensgenieters en fijnproevers. Geniet van private dinings, proeverijen, prachtige events, onze members fair en laat je gastronomisch verwennen in ons eigen clubhuis, de Vuurzee Bar.'

Ik moet er om glimlachen, en voel me speciaal. Wat een ongelooflijk slimme marketing van twee mannen die met hun bijzondere champagnebier op slimme wijze weten binnen te dringen in de portemonnees en aan de salontafels van een uiterst selectief gezelschap fijnproevers.