"Door corona zijn we in een stroomversnelling terecht gekomen."
Ieder jaar selecteert het ondernemersplatform Sprout een lijst van 25 veelbelovende ondernemers onder de 25 jaar oud. Tijdens de tweede aflevering van Pioneers Live spraken moderators Maaike de Reuver en Laura Boon met de oprichters van drie innovatieve food start-ups uit die lijst. Ook in tijden van corona ondernemen zij met frisse energie gewoon door.
Heatbox
In veel landen is het heel normaal: een warme maaltijd met de lunch. Ook in Nederland eet al lang niet iedereen meer ‘s middags een droog bammetje kaas. Maar een lekkere warme lunch kan soms moeilijk te faciliteren zijn. Daarom ontwikkelden Kevin de Krieger samen zijn compagnons de Heatbox; een draadloze lunchbox die je eten kan opwarmen. Nu mensen door de coronacrisis minder de deur uit gaan om te lunchen, liggen er nog meer kansen voor hun bedrijf.
De Krieger: “Wij zijn het allereerste bedrijf dat een dergelijk product heeft ontwikkeld. De Heatbox werkt op een batterij. Via een knop op de box of via onze app kun je binnen tien minuten je eten opwarmen.” De zelfopwarmende lunchbox is nu al vooraf te bestellen. De Krieger: We krijgen al veel aanvragen voor ons product uit Amerika en Azië. Met Heatbox willen we de wereld veroveren!”
Op de foto: De Heatbox
KnakWortel
Valerie Bos is vegetariër maar hield haar hele leven niet van groente. Dat maakte de opties voor een lekkere maaltijd nogal gering. Want wat te eten als vlees nog groente een optie zijn? Dan moet je er voor zorgen dat je groente zo bereid, dat je ze wél elke dag wil eten. Vanuit die gedachte begon Valerie in 2018 samen met haar compagnon Koen Kaljee hun bedrijf Knakwortel; gemarineerde wortels ter variatie op vlees. Bos: “Koen begon thuis groenten te marineren. Die vond ik zo lekker, dat ik dacht: hier moeten we iets mee! Dit jaar hebben we honderdvijftigduizend Knakwortels verkocht, onze verwachting was om de driehonderdduizend te halen, maar de coronacrisis heeft ook ons geraakt. De Knakwortel is een niche product, maar we hopen in de jaren die komen nog veel verder uit te breiden.”
Bos en Kaljee maken inmiddels niet alleen Knakwortels. Onlangs brachten ze in samenwerking met ijssalon IJspressi ook groente-ijs uit. Speciaal voor de zomer kunnen liefhebbers nu een bolletje biet of wortel bestellen. “Wij zijn er van overtuigd dat groente in de hoofdrol breder kan zijn dan alleen ‘s avonds op je bord.”
Op de foto: Valerie Bos en Koen Kaljee met de knakwortel-kar
OrderMe
Roderick Schuller en zijn compagnons waren het zat om op het terras lang te moeten wachten op hun bier. Om bestellingen in de horeca sneller en gemakkelijker maken bedachten ze OrderMe: een app waarmee je het menu van een horecagelegenheid kunt bekijken, vervolgens een bestelling kunt plaatsen en achteraf kunt afrekenen. Schuller: “We zijn niet begonnen als corona-bedrijf maar door de nieuwe anderhalvemetersamenleving is OrderMe wel in een stroomversnelling terecht gekomen. Door het gebruik van de app kunnen de bediening en gasten meer afstand van elkaar houden .”
OrderMe is niet de enige app die faciliteert in de hulp met bestellen. Waar het bedrijf zich mee onderscheidt is hun no cure no pay formule. “Wij installeren ons product gratis en de klant gaat pas betalen als de app ook echt wordt gebruikt. Per transactie betaald de horeca-ondernemer 1.95% aan ons. OrderMe is een flexibel te gebruiken product. Stel er is een dag weinig personeel dan schiet onze app te hulp. Draai je een keer een slecht seizoen? Dan betaal je ook niet.”
Foto boven: De drie ondernemers aan tafel tijdens Pioneers Live door Nina Slagmolen