Inmiddels weten we, het weggooien van eten zorgt voor een grote bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen. Als voedselverspilling een land zou zijn, dan zou het de derde grootste vervuiler ter wereld zijn. Zware kost dus. Gelukkig ontwikkelen al veel bedrijven oplossingen, maar hoe bereik je een groot publiek? Volgens Geertje Zeegers van Too Good To Go is communicatie cruciaal. Want door positief taalgebruik en framing betrek je de meeste mensen.

In het onlangs verschenen IPCC-rapport staat dat de opwarming van de aarde nu overal op aarde merkbaar is en de oorzaak toegeschreven kan worden aan de menselijke uitstoot van broeikasgassen. “Tegelijkertijd weten we dat voedselverspilling verantwoordelijk is voor 10% van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen”, zegt Geertje Zeegers, Country Manager Nederland bij Too Good To Go. “Het tegengaan van voedselverspilling is daarmee één van de meest efficiënte manieren om klimaatverandering te bestrijden.” 

"If you want to save the world, throw a better party than the people destroying it."

Zorg voor een magische consumentenbeleving

Maar hoe frame je zo’n zwaar onderwerp en motiveer je mensen om mee te doen? Via de app Too Good To Go kunnen consumenten voor een klein bedrag eten kopen, dat anders wordt weggegooid in de horeca en bij supermarkten. “We strijden voor een belangrijke missie, maar houden het wel leuk. Dat begint al bij formulering en taalgebruik. We hebben het niet over ‘het tegengaan van derving’, maar ‘we redden eten’. Ook de term Magic Bags die de tasjes met overgebleven eten aanduidt, zorgt voor een magische consumentenbeleving”, zegt Zeegers.

Bruistabletten vs. droeftoeters

Daarnaast is het volgens Zeegers belangrijk om je niet te laten ontmoedigen door mensen die bij voorbaat negatief zijn. Ze gebruikt daarvoor termen die zijn geïntroduceerd door managementcoach Jan van Setten. Van Setten: “Droeftoeters zijn mensen die altijd in problemen denken en bij voorbaat al stellen dat het niet gaat lukken. In tegenstelling tot droeftoeters zijn er ook bruistabletten. Mensen die vol enthousiasme verandering tegemoet gaan."

Volgens Zeegers heb je bruistabletten nodig om complexe problemen op te lossen. “Een van de mooiste quotes die ik ooit hoorde, over het oplossen van het klimaatprobleem is: ‘If you want to save the world, throw a better party than the people destroying it’." Haar advies; wil je met je bedrijf duurzame impact maken? Zorg dat dan je genoeg bruistabletten in je team hebt.

Sinds de start in 2018 redt Too Good To Go ieder jaar meer maaltijden. Wereldwijd werden vorig jaar 28.615.597 maaltijden gered. In Nederland waren dat er 3.620.319, een stijging van 85% ten opzichte van 2019. Maar het bedrijf redt niet niet alleen eten in samenwerking met horeca en supermarkten. Sinds een aantal jaar doet Too Good To Go ook consumentenonderzoek om erachter te komen waar oorzaken van verspilling liggen. Daarnaast richt het bedrijf zich op impact maken binnen educatie en politiek.