“Het idee dat de horeca weer weken, misschien wel maanden dicht moet, is vreselijk deprimerend. Het is opbouwen en weer afbouwen.” Ondanks haar drive en positiviteit is het voor Bianca van der Lee, oprichter van chefskledingfabrikant Chaud Devant, moeilijk de moed erin te houden. “Het voelt alsof iemand anders op mijn rempedaal trapt. Ik hoop dat de foodservice genoeg veerkracht heeft om de komende tijd te doorstaan. We zijn op de wereld om samen te genieten en dat is precies wat de horeca biedt.”

De laatste keer dat Food Inspiration sprak met Bianca was medio oktober 2020. Hét jaar waarin ze samen met het team eigenlijk het 25-jarig jubileum zouden vieren. Ook voor Chaud Devant liep alles anders. Strijdlustig als Bianca is stortte ze zich volledig op het survivalplan voor haar bedrijf dat vooral om overleven draaide: ‘Cash is King’ was de slogan. Op maandag 20 december 2021 – na het weekend waarin bekend werd gemaakt dat de horeca weer opnieuw volledig sloot – spraken we Bianca nog eens. 

Opbouwen en afbouwen

“De horeca is zo creatief en vindingrijk. Er ontstaan telkens weer nieuwe initiatieven en concepten. Daar is natuurlijk ook weer kleding voor nodig. Al met al hebben we toch nog een redelijk jaar gedraaid. Toen de horeca weer volledig heropende was de omzet direct weer als vanouds. Dat vertrouwen in ons merk is een klein lichtpuntje. Want alle continue veranderingen en het gebrek aan perspectief zijn diep triest. Zelf verwacht ik niet dat de horeca eerder opengaat dan het terrasseizoen. Dat idee is vreselijk deprimerend. Ook wij moeten weer enorm op de kosten letten. Het voelt als een kraan die telkens weer open- en dichtdraait. Het allermoeilijkste in 2020 was de laatste kostenpost. Mijn mensen. We zijn van een team van 40 man naar 26 mensen gegaan. Na de heropening hebben we weer 10 mensen aangenomen. Straks staan we weer voor dilemma’s. Ik moet er niet aan denken.”

Weinig te vieren

“Natuurlijk houden we moed en kijken we naar dingen die wél kunnen. Daar ga ik me tijdens de feestdagen zeker over buigen. Het lastige is: ontwikkeling kost ook geld. Ga je nu investeren? Er liggen genoeg ideeën op de plank. Maar die ga je niet lanceren zonder omzet. Ons jubileumfeest stellen we ook uit. Dat voelt niet goed richting onze mensen en de branche. Daarnaast valt er überhaupt weinig te vieren op dit moment.”

Samen genieten

Wat er ook gebeurt, haar vechtlust verliest Bianca nooit. “Dat is de leeuw in mij. Ik strijd voor het bedrijf en de mensen die me dierbaar zijn. Altijd. Ik blijf positief. Want als je dat niet meer bent, kun je ook niet meer vechten. Ik kan verder alleen maar hopen dat we als bevolking niet uit elkaar worden gedreven. Dat alles er snel weer vrolijker en kleurrijk uit gaat zien. Ik geloof dat we op de wereld zijn om liefde te delen, te geven en om samen te genieten. Dat is natuurlijk ook waar de horeca om draait. De horeca kan als geen ander dat hele gastvrijheidsgevoel en de ultieme beleving creëren voor gasten. Een goed glas wijn, prachtige gerechten en samenzijn met een mooi gezelschap.” De tranen schieten in Bianca’s ogen wanneer ze haar hoop uitspreekt voor 2022. “Ik wens dat alles snel goedkomt. We hebben dat samenzijn zo hard nodig. Meer dan ooit. Eigenlijk beseffen we nu pas hoe mooi het was en dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om met elkaar te genieten.”