Voor de zesde editie van de Food Inspiration podcast was Wouter Staal onze gast. Hij is eigenaar en oprichter van de keten YB. De keten die draait rondom yoghurt is inmiddels klimaatpositief: het bedrijf zorgt ervoor dat de uitstoot van CO2 die je bezoek veroorzaakt wordt overgecompenseerd. 

YB heette voorheen Yoghurt Barn. Lees hier meer over de switch in naam en bedrijfsfilosofie. 

Wouter Staal…

…over fouten

"Ik kom uit de corporate wereld. Het is lastiger een individuele gast tevreden te stellen dan een groot bedrijf. Bij Philips, waar ik vroeger werkte, kon ik nog wel eens een foutje maken en dat wegmoffelen voor de eindklant, maar bij gasten gaat dat niet. Dan moet meteen alles kloppen."

…over duurzaamheid

"Ik wilde iets goeds kunnen doen met mijn bedrijf. We hebben gekozen voor duurzaamheid, maar het had ook iets anders kunnen zijn. Wij kozen in eerste instantie voor biologische zuivel omdat we dat de standaard wilden maken. We wilden toen – in 2012 – het zelfs een beetje stilhouden dat we biologisch werkten, omdat we niet alternatief wilden zijn. Bijna tien jaar later hebben wij de keuze gemaakt om volledig over te stappen op een plantaardig assortiment. En dat vertellen we nu honderduit! We merken dat duurzaamheid tegenwoordig veel normaler is."

…over horeca

"Toen ik bij Philips zat, sprak ik al met horecaondernemers om uit te leggen over wat we van plan waren. Zij legden me uit dat je in de horeca vaak een maand lang keihard werkt voor je vaste lasten en pas in het laatste weekend je eigen inkomen veilig kunt stellen. Nu ervaar ik dat zelf. Het is hard werken voor weinig geld."

…over impact maken

"Natuurlijk hebben we met de YB niet heel veel impact. Maar toch hebben we anderhalf miljoen gasten per jaar. Als je maar 10% van die gasten kunt inspireren om ook iets te doen voor het milieu, dan zijn we al een heel eind. En ik zie het als een opdracht om andere ondernemers te laten zien hoe het anders kan. Want als wij de enigen zijn die het doen, heeft het geen nut."

Luister hier de Food Inspiration podcastaflevering met Wouter Staal: