Tot nu toe was de Nederlandse zomer qua zonuren niet om over naar huis te schrijven. De horecagelegenheden aan de kust merken dat maar al te goed in de omzet. De bezoekers van het strand en dus van de strandtenten blijven weg. Food Inspiration sprak met drie strandondernemers en vroeg hen hoe zij dit seizoen alsnog omzet draaien ondanks de grillige weersomstandigheden.
Geen zomer bij Zoomers
'Hé leukerd, kom lekker binnen, we hebben koffie met warme appeltaart’, staat er op het bord voor de ingang van Zoomers, de geheel vernieuwde strandtent in Castricum. Binnen staat de open haard aan. Buiten regent het. Niet de situatie die je verwacht bij een strandtent, half juli. Voor deze tijd van het jaar verwacht je een terras dat vol zit en personeel dat af en aan loopt met koude drankjes. Maar het terras van Zoomers is deze dag uitgestorven. En dat is het eigenlijk al het hele zomerseizoen. Als je überhaupt van een zomerseizoen kunt spreken. Want zomers is het niet.
Grillige weersomstandigheden
De zomer van 2024 is namelijk een van de natste ooit. Sinds het begin van de metingen viel er nog nooit zoveel regen in ons land als de voorbije lente. En ook de zomer is tot nu toe niet veel soeps. Juni was volgens de weerexperts 'extreem nat', en juli is niet veel anders. “Wen er maar aan”, zeggen de experts. Want door de klimaatverandering zullen we volgens hen in de toekomst vaker te maken krijgen met grillige weersomstandigheden.
"We krijgen in de toekomst vaker te maken met grillige weersomstandigheden"
Klaar voor de zomer die niet kwam
Dat weet ook de jonge strandondernemer Tess Ruijtenberg (21), eigenaar van strandclub Horizon in Renesse. Ruijtenberg laat zich ondanks het weer niet weerhouden om te investeren. In november ging haar strandclub Horizon op de schop, om in maart in een compleet nieuw gerestyled pand open te gaan. Ruijtenberg was klaar voor de zomer, die maar niet wil komen. Ruijtenberg: “Het is echt niet normaal. Het is potverdorie half juli, en je hebt geluk als je überhaupt buiten kunt zitten.”
Toch weten de gasten Zoomers en Horizon gelukkig wel te vinden, maar niet zozeer voor een dagje strand. De eigenaren van beide strandtenten werken er hard aan om gasten naar hun horecazaak te trekken. Bij Horizon gebeurt dat door het organiseren van diverse evenementen. Van een aspergediner tot kampvuurconcerten tot feesten met dj's. Bij lekker weer op het strand, maar dit seizoen veelal binnen.
Over Horizon
Tess Ruijtenberg is geboren en getogen in Renesse. Haar ouders zijn de eigenaren van strandpark en camping De Zeeuwse Kust. Toen strandtent Kijkduin in 2020 te koop kwam, twijfelden ze geen moment en kochten de strandtent, op steenworp afstand van de camping. De naam werd omgedoopt tot Horizon. Tess, haar zus en broer werden de eigenaren. Het duurde drie jaar voordat de vergunningen rond waren voor de verbouwing. In het oude pand draaide Horizon drie seizoenen, waarna de verbouwing kon beginnen. Er wordt nu nog gewacht op de laatste vergunning. Als die binnen is kan het terras uitbreiden naar 1.000 vierkante meter. Binnen is plek voor 90 gasten. Bij Horizon werken zo’n 40 mensen. Op een reguliere dag staan er 16 mensen in de bediening en 5 in de keuken. De strandclub is jaarrond geopend.
Meerdere inkomstenstromen
De eigenaren van Zoomers, Carina en Arthur Bijl, richten zich op meerdere inkomstenstromen, zodat ze niet alleen afhankelijk zijn van de omzet in het paviljoen. Naast het paviljoen bevindt zich boutiquehotel Zoomers met 15 kamers. In het hotel is ook een winkel waar je strandspulletjes en cadeautjes kunt kopen. Daarnaast openden de eigenaren deze zomer acht strandhuisjes naast het paviljoen. Komend jaar komen daar nog acht huisjes bij. En op een paar kilometer afstand, in het bos, runnen zij nog een hotel, genaamd boshotel Huize Koningsbosch, dat 22 kamers telt.
Arthur: “We ondernemen al 18 jaar op en aan het strand, maar het is wel veel moeilijker geworden in de afgelopen jaren. De strandeconomie is een stuk uitdagender dan vroeger. Maar met de winkel, de twee hotels, de strandhuisjes en het paviljoen hebben we verschillende inkomstenstromen en zijn we – hopelijk - voorbereid op de toekomst.” Carina vult aan: “We richtten ons vroeger vooral op de badgasten, maar tegenwoordig zien we veel meer handel in zakelijke bijeenkomsten en bruiloften. Het voordeel daarvan is dat dergelijke evenementen vaak ver van te voren worden geboekt, en dus minder afhankelijk zijn van het weer.”
Strandeconomie
De strandeconomie, zoals Arthur het noemt, is de afgelopen jaren flink veranderd. Corona, de economische omstandigheden waardoor consumenten kritischer zijn op geld uitgeven, maar ook de kleinere marges maken ondernemen op het strand tegenwoordig op z’n zachtst gezegd ‘uitdagend’. “En dan zit het weer deze zomer natuurlijk ook totaal niet mee”, aldus Stephan van der Stee. “Wat er ook gebeurt in de komende maanden, strandondernemers gaan het grote geld dit seizoen niet meer verdienen, helaas”, aldus de ambassadeur van Strand Nederland.
"Strandondernemers gaan het grote geld dit seizoen niet meer verdienen, helaas"
Geen zon, wel wind
Beachclub Natural High is gelegen op de Brouwersdam in Zeeland. De strandtent hoeft het gelukkig ook niet alleen van de mooiweertoeristen te hebben. De tent begon in 2003 als een kleine kitesurfschool en is inmiddels uitgegroeid tot een waar kitesurf-walhalla. Vanuit Natural High worden kitesurflessen, golfsurflessen en complete zomerkampen georganiseerd. De beachclub fungeert tevens als clubhuis voor de watersporters. In de strandtent bevindt zich ook een winkel waar je strandkleding en surfattributen kunt kopen. Surfers zijn net zo afhankelijk van het weer als strandtoeristen, alleen laten die nu net niet per se de zon nodig hebben. Wel de wind, en die is er dit seizoen dan wel weer volop.
Wordt het nog zomer?
De ondernemers achter Zoomers, Horizon en Natural High laten zich niet ontmoedigen door de natte zomer. “Maar wat zou het lekker zijn als we toch nog een beetje zon krijgen dit seizoen”, zegt Carina Bijl van Zoomers. “Op steenworp afstand van ons strandpaviljoen zitten 7.000 man op de camping van Bakkum te wachten totdat ze naar het strand kunnen. Het zou voor hen en voor ons allemaal zo fijn zijn als we ons spiksplinternieuwe terras eindelijk kunnen gebruiken, en als we in plaats van warme appeltaart koude biertjes kunnen serveren!”
De weerexperts zeggen over de tweede helft van juli: "Reken maar niet op stabiel strandweer in Nederland." Voor augustus en september worden iets warmere dagen voorspeld, afgewisseld met... buien.