Iedereen die de laatste maanden een keer eten heeft besteld, heeft gezien dat contactloze bezorging de nieuwe standaard is. Het eten wordt netjes voor de deur gezet, de bezorger belt aan en wacht op gepaste afstand totdat de bestelling binnen is. Ook in de supermarkt geeft men de voorkeur aan contactloos pinnen. Toch valt er volgens veel bedrijven nog wat te winnen op het gebied van contactloos bestellen en betalen. Een overzicht van een aantal innovaties.
Op de foto: Een contactloos holografisch touchscreen van Holo Industries. Foto via Business Wire.
Praten tegen een kiosk
Siri, Alexa, Cortana, Google en Bixby bewijzen allemaal dat er behoefte is aan communiceren met onze ouderwetse stembanden, zelfs met machines. Sensory, gebaseerd in – hoe kan het ook anders – Silicon Valley denkt dat we dat in de winkel of in fastservice restaurants ook willen doen. Het bedrijf ontwikkelt technologie die de touchscreens bij bestelzuilen overbodig maakt. Net zoals bij een Google Home kunnen gasten een startzin uitspreken en hun bestelling vervolgens inspreken. Aan de achterkant zit meer dan 25 jaar ervaring in het ontwikkelen van soortgelijke technologieën voor andere bedrijfstakken, gecompliceerde machine learning en A.I. algoritmes, en de hoop dat mensen bereid zijn om ook in het openbaar in gesprek te gaan met een computer.
Gezichtsherkenning voor de meest persoonlijke ervaring
Iets meer richting de Black Mirror kant vinden we de innovaties op het gebied van gezichtsherkenning. Een op zijn zachtst gezegd controversieel onderwerp met desalniettemin potentie, ook in foodservice. De technologie is er in dit geval al. En in landen als China zijn ze inmiddels gewend aan het idee. Grote ketens als KFC testen de technologie daar al jaren. COVID-19 heeft er echter voor gezorgd dat ook westerse landen voor de bijl gaan. PopID is een grote speler in de VS en heeft onlangs contracten afgesloten met meerdere restaurants om zo de contactloze horeca-ervaring te perfectioneren. Hoe ziet dat er dan uit? Wat dacht je van iemand van de bediening die vanaf anderhalve meter jouw gezicht scant en via het systeem automatisch afrekent. Ongemakkelijk, maar wel hygiënisch.
Holografische menukaarten
Aanraken zonder aan te raken, dat is het idee van Holo Industries met hun paradoxale contactloze touchscreens. Geen fysiek glas, maar een geprojecteerd scherm dat jouw interacties registreert. Futuristischer dan dit wordt het niet, en toch zijn de ‘schermen’ er werkelijk en kosten ze een slordige 2.500 dollar per stuk. Holo is begonnen in de liftwereld, en daarmee is de technologie ook voor veel hotels erg interessant. De gast van nu heeft hygiëne hoog in het vaandel staan, en een schone oplossing die tegelijkertijd fascineert kan een sterke onderscheidende factor zijn.