Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, brengt Food Inspiration een ode aan inspirerende vrouwen van de vaderlandse smaak. Medewerkers van de redactie maakten een persoonlijke keuze en motiveren die in ongeveer 100 woorden.

Foto door: Rahi Rezvani, uit de serie Heaven & Earth. Gekozen door: Xiao-Er Kong, vormgeefster.

Net als in de rest van de grote boze mannenwereld, speelden dames en meiden vaak de tweede viool. Vrouwen met Michelinsterren, culinaire boegbeelden en vrouwelijke bestuursleden in horecaorganisaties; je moet ze met een lampje zoeken. Aan de andere kant: als moeder die traditioneel de dagelijkse kost kookte, is de impact van vrouwen op de smaak van alle generaties natuurlijk enorm.

In de horeca opereren de dames vaak in de schaduw van spreekwoordelijke papa- en mamabedrijven. Bij toprestaurants zijn ze doorgaans de gastvrouw, niet de topchef die de schijnwerpers op zich gericht weet. In veel andere horecabedrijven zijn ze de "meewerkende vrouw" die en passant de boekhouding en het managen van het gezin er even bij doet.

Dit is de laatste jaren wél snel aan het veranderen.

Hoewel precieze cijfers ontbreken, stromen steeds meer vrouwelijke ondernemers de horeca in. Daarnaast zijn invloedrijke culinaire bloggers, vloggers en kookboekenschrijvers bijna zonder uitzondering meiden en dames. Je zou deze foodies en influencers de erfopvolgers kunnen noemen van Wina Born (1920-2001), de grand dame van de culinaire journalistiek, die een enorme impact op onze smaakbeleving had. Wina was lang de uitzondering die de regel bevestigt.

Food Inspiration brengt een ode aan de volgende smaakparels:

 

Foto door: Hans Steenbergen

Ode aan mijn moeder, door Hans Steenbergen

Ze is in oktober 90 geworden. Ze woont zelfstandig en kookt elke avond. Verse groenten, aardappeltjes, stukje vlees of vis. Als ik vraag wat ze gaat eten, begint ze steevast met het opnoemen van de groente: andijvie, rode biet, sla, boontjes, en dan volgt de rest. Soep maakt ze als geen ander. Net als draadjesvlees. Dutch Cuisine, low food of hoe je de Nederlandse keuken ook wilt noemen: ik ben er mee opgegroeid. Ik woon op anderhalve uur rijden van haar, maar ik zeg je: haar keuken is de omweg waard.

 

Foto door: Oof Verschuren

Yvette van Boven, door Lisa Appels

Kok, kookboekenschrijfster en foodstylist Yvette van Boven brengt met haar manier van koken een ode aan comfortfood. Wat comfortfood precies inhoudt, verschilt natuurlijk per persoon. Haar Ierse recepten raken bij mij in ieder geval altijd de juiste snaar. Zij groeide op in het land. Ik ben van Ierse afkomst. De Ierse keuken lijkt soms wat eenvoudig, maar de lokale producten zoals aardappels, boter en sodabread zijn rijker van smaak dan waar ook ter wereld. Haar boek Home Sweet Home, staat al jaren op mijn Ierse moeder’s kookeiland. Van Bovens teksten brengen de schoonheid en gezelligheid van Ierland ieders woonkamer in.

 

Foto door: C. Barton van Flymen, 1972. Reclamatie van eventuele rechthebbenden: gaarne melden bij de redactie.

Lily Bles, door Ubel Zuiderveld

Lily Bles (1909-1982), huwelijksnaam Van Pareren. Dochter van dichter Dop Bles. Lily, de grote liefde van Piet Mondriaan, die met haar wilde trouwen toen ze 19 was en hij 56. Ze bereidde de weg voor Hiske Versprille en Janny van der Heijden; als publiciste stond zij mede aan de basis van de culinaire journalistiek. Ja, ze moet even uit de schaduw van grand dame Wina Born worden getild. Onder het pseudoniem Lileth openbaarde ze rond 1950 haar eerste recepten in dagblad Het Vaderland. Lily leverde al vroeg belangrijke bijdragen aan AH’s invloedrijke blad Allerhande. Ze schreef tientallen kookboeken en, onder auspiciën van Born, de 8-delige Menu Spectrum Encyclopedie (1972). Daarom Lily Bles.

 

Foto door: Rahi Rezvani

Estée Strooker, door Maartje Hopmans

Jong, leergierig en een échte doorzetter. Dat is Estée Strooker. Ze volgde een verkorte koksopleiding in Parijs, waarbij ze kennis maakte met de hiërarchische en autoritaire restaurantwereld. Vooral mannen hadden het voor het zeggen in de keuken. Niet veel later won ze als eerste het programma Masterchef en met het gewonnen prijzengeld begon ze op haar twintigste (!) haar eigen restaurant. Nu heeft ze verschillende programma’s en kookboeken op haar naam en is ze nog steeds in de keuken te vinden. Estée Strooker laat zien dat vrouwen er ook in de restaurantwereld toe doen en dat leeftijd er niet toe doet. Met wilskracht en wat meer durf, kom je een heel eind.

 

Foto door: Rahi Rezvani

Bianca van der Lee, door Britt Boeijen

Warm en zakelijk, gevoelig en direct, doordacht en impulsief, creatief en strategisch. Mijn absolute voorbeeld is powervrouw Bianca van der Lee. The beauty and the brains. Wat in 1996 begon als een grappig incidentje waarbij een kok uit zijn chefsbroek scheurt in een Amsterdams restaurant waar Bianca op dat moment werkt, groeit uit hét meest trendy label voor de horecaprofessional. Met Bianca aan het stuur ontwikkelt Chaud Devant zich tot een populaire kledingfabrikant voor de moderne chef, keukenbrigade en het bedienend personeel in meer dan twintig landen wereldwijd. In het afgelopen jaar draaide het bedrijf grote verliezen en nam Bianca met pijn in haar hart afscheid van veel medewerkers. Toch blijft ze wie ze is: een krachtige dame met een visie. Een powervrouw die – zodra de horeca opent – weer snel de top beklimt.