De Amerikaanse supermarktketen Ralphs is het nieuwe jaar begonnen met een opvallende innovatie. Op de winkelvloer in Westwood Los Angeles is Kitchen United MIX geopend, een foodhall to go van Kitchen United, een van de marktleiders in dark kitchens in de Verenigde Staten. Dit concept is de volgende stap in de razendsnelle ontwikkeling van spookkeukens. 

Kitchen United heeft zijn formule vernieuwd. Niet eerder had de snelgroeiende start-up met spookkeukens een fysieke vestiging met eetformules. Op de supermarktvloer van Ralphs presenteren zich sinds begin januari dit jaar gezamenlijk tien eetformules voor take-away en delivery. Ralphs is onderdeel van het foodconcern Kroger, met 2.800 winkels een serieuze speler in de VS.

Nee, je kunt de maaltijden niet ter plekke eten. Kitchen United MIX is te vergelijken met een foodhall to go. De klant neust rond, plaatst voor zijn gezin een bestelling uit diverse eetformules en Kitchen United MIX zorgt ervoor dat alles op hetzelfde moment klaar is en je één rekening krijgt. In de pilot-vestiging van Ralphs is er keuze uit Fresh Brothers (pizza), Bushi by Jinya (Japans), Sajj Mediterranean (Mediterraan), Doghaus (Amerikaans), The Impossible Shop (Amerikaans), Wild Rice Asian Kitchen (sushi), Jailbird (kip), Plant B (vegetarisch), Bad-Ass Breakfast Burritos (ontbijt) en Bad Mutha Clucka (kip). De foodhall to go is 600 vierkante meter groot.

Het bestellen kan natuurlijk ook online. Kitchen United onderscheidde zich al van andere dark kitchen formules door op hun online platform en in hun keukens diverse foodformules aan te bieden, zoals meerdere dark kitchens dat doen, waaronder bijvoorbeeld het Belgische Casper. Het diverse menu-aanbod met één bezorgmoment en één rekening blijkt een winnende strategie te zijn in een markt die mogelijk groeit naar een wereldwijde omzet van 1.000 miljard dollar in 2030. De expertise zit onder meer in de slimme software die zorgt voor synchronisatie van de bereidingstijd en nauwkeurige afstemming met de externe deliverypartners.

Grote plannen

De transformatie van clicks naar bricks is de volgende stap van het fenomeen dark kitchen. Net zoals internetbedrijven fysieke vestigingen openen – denk aan Apple, Amazon of Coolblue – heeft Kitchen United voor het eerst met zijn partners een concept ontwikkeld met zichtbare keukens. Geen keuken van roestvrijstaal op een industrieterrein met alleen een raampje voor het klantcontact, maar een foodhall met mini-vestigingen met een fris design en branding op een high traffic locatie. Hiermee worden de winkelende klanten verleid maaltijden te bestellen en die mee naar huis te nemen of thuis te laten bezorgen.

Supermarkt Ralphs heeft grote plannen met Kitchen United MIX. "Onze klanten komen voor onze verse producten en willen een antwoord op de vraag: wat eten we vanavond. Deze samenwerking biedt een simpele maaltijdoplossing die klanten kunnen combineren met de aankoop van onze verse producten uit de winkel", zegt Kendra Doyel, vice president merchandising van Ralphs. Binnenkort volgen er meer openingen van Kitchen United MIX in de supermarktketen.

Omzet en kosten

Kitchen United werkt landelijk samen met zo’n vijftig foodformules. De start-up heeft inmiddels dertien keukens verspreid over het land met vijf nieuwe vestigingen die binnenkort worden geopend. Elke spookkeuken heeft zijn unieke foodaanbod dat de curators van Kitchen United baseren op de demografie van de buurt waar de keukens gevestigd zijn. Door de mix van nationale en lokale foodformules is het platform populair onder gezinnen met verschillende eetvoorkeuren. Doordat alles op een moment wordt bezorgd blijft de gezamenlijke gezinsmaaltijd intact.

De startkosten voor de eetformules die meedoen met Kitchen United MIX zijn beduidend lager dan de bouw van een eigen restaurant. Zo opende de Fresh Brothers pizzaformule een keuken voor 30.000 dollar. Het bouwen van een eigen restaurant kost de pizzaketen zo’n 400.000 dollar. Restaurantformules met eigen vestigingen merken intussen ook dat de kosten van energie, huur, inkoop en personeel sterk stijgen. Deelname aan Kitchen United MIX verlaagt deze kosten sterk. De omzet per eetformule die deelneemt aan de foodhall to go wordt geschat op jaarlijks 500.000 dollar.

De omzet van een eigen fysiek restaurant van Fresh Brothers is gemiddeld 1.500.000 dollar. Doordat de startkosten veel lager uitvallen in Kitchen United MIX is de marge voor de eetformules groter dan de exploitatie van een eigen restaurant, zegt Chief Executive Geoffrey Goodman van Fresh Brothers. Ook is de pizzaformule op deze manier in staat om zich op plekken te vestigen die anders buiten bereik zouden blijven.

Lees hier meer over Kitchen United en andere kansrijke bedrijfsformules »