Voor de achtste aflevering van de Food Inspiration podcast gingen we op bezoek bij kookmissionaris Nel Schellekens. Zij is de ruigste kok van Nederland en laat vanuit haar hoofdkwartier Het Keunenhuis in de Achterhoek zien hoe koken met kloten en gebruik van de hele keten eruit ziet. Een podcast in quotes.

Nel Schellekens over…

…woede

Als ik zuivel gebruik, dan is daar een stiertje of bokje voor geboren. Die horen erbij. Als je met droge ogen 14 miljoen leghaantjes vernietigt, daar word ik echt pislink over. Hoe kun je met een klein beetje fatsoen in je lijf zo’n berg afval produceren en wegdoen alsof het niet bestaat. We zijn nu als sector bezig een koe een kalf te laten krijgen zonder dat er een stier aan te pas komt. Dan vraag ik jou als consument: vind jij dat nou een goed idee? Als we daar een referendum over houden, dan denk ik dat de Nederlandse consument misschien dat haantje of stiertje er toch wel bij wil.

…chagrijn

Als ik slecht eet, ben ik echt een paar dagen héél erg chagrijnig. Arme Henk, denk ik dan wel eens. Dan word ik wakker en begin ik meteen weer: 'wat was het slécht gisteren hè'? Gadverdamme. Ik ben voor mijn humeur afhankelijk van goed eten. Dus als we buiten de deur gaan, gaan we ook echt goed. Vaak naar België, omdat ik daar wortels heb. Dan kunnen we bijna ons faillissement aanvragen omdat we zoveel uit hebben gegeven aan eten.

…vegetariërs

Veganisten, daar kan ik wel wat mee. Niet veroorzaken is niet op hoeven eten. Vegetariërs daar ben ik heel streng voor. Wel een hoop ellende in de keten veroorzaken met haantjes, dierlijke mest en stiertjes en mij vervolgens een beetje met de shit laten zitten? Als je wel dat roomijsje wilt hier, dan krijg je echt het stukje vlees dat erbij hoort. Desnoods bij het dessert. Interesseert me niets, je krijg het erbij. Het kan niet zo zijn dat ik mijn missie moet verloochenen voor het gelabbekak van iemand die geen kloten heeft.

...subsidies

Brussel verstrekt subsidies aan krimpregio’s als de Achterhoek. Dan krijgen we vanuit de EU mogelijkheden om hier walnotenplantages aan te leggen. En we hebben hier struisvogels en alpaca’s en verbouwen quinoa en lupine. Noem maar op. Maar wat ik mis is een plan. Wat ga je met die producten doen? Er moet wel een gedachte achter zitten. Want wat als die bomen over tien jaar echt volle vrucht kunnen dragen? Wie eet die op? Nu is daar maar een heel kleine markt voor. 

Nieuwsgierig naar het verhaal van kop tot kont? Luister hier het hele interview met Nel Schellekens.