Aan het begin van de coronacrisis startten veel horecazaken met kwalitatieve afhaalmaaltijden. Toen de crisis over leek te zijn verdwenen deze restaurantmaaltijden voor thuis veelal naar de achtergrond. Maar nu de crisis weer aanwakkert en maatregelen worden aangescherpt, is er een opleving te signaleren in de interesse van restaurateurs voor maaltijdboxen. Ook de deliverymarkt blijft groeien.
Liesette Hensen is mede-eigenaar van eetwinkel Van Mien in Doetinchem. Ze combineert haar eetwinkel met een horeca- en hotelfunctie, en bereidt verse maaltijden met lokale producten. Hensen: "Sinds de aankondiging van de aangescherpte maatregelen zie ik dat mensen weer meer lekkere dingen in huis halen om het gebrek aan uit eten gaan te compenseren. De vraag naar convenienceproducten en ready-to-eat versmaaltijden en maaltijdboxen voor thuis neemt daardoor weer toe." Hensen speelt hierop in door duidelijk te communiceren over haar afhaalmaaltijden en maaltijdboxen.
Groeiende vraag naar maaltijdboxen
Hensen: "Overigens is de groeiende vraag naar gezonde en makkelijke maaltijden voor thuis niet alleen maar aan corona te wijten. Mensen nemen tegenwoordig überhaupt steeds minder de tijd om thuis te koken, maar willen wel in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel zetten. Maaltijdboxen en afhaalmaaltijden helpen daar natuurlijk bij." Gerechten als lasagne en sticky ribs zijn de hardlopers uit de keuken van Hensen. "Dat zijn maaltijden van restaurantkwaliteit die voor consumenten niet gemakkelijk zijn om thuis te maken. Onze sticky ribs roken en konfijten we, waardoor ze super mals worden. Dat is een keukentechniek die veel consumenten zelf niet onder de knie hebben."
Professionalisering van afhaalmaaltijden
Wie ook inspeelt op de groei van afhaalmaaltijden is Horeko. De softwareleverancier ontwikkelde onlangs een systeem dat consumentenlabels produceert. Daarmee kunnen horecabedrijven, dark kitchens en eetwinkels hun maaltijden voorzien van labels die informatie bevatten over de bewaarmethode, voedingswaarden en allergenen en ingrediënten. Marvin van Dongen, CEO van Horeko: “We zien dat steeds meer horecabedrijven maaltijden voor thuisgebruik verkopen. En met de aangescherpte maatregelen en de kerstdagen op komst zal dat in de komende weken alleen maar meer worden. Wettelijk zijn horecaprofessionals daarbij verplicht om de consument informatie te geven over de gebruikte ingrediënten, allergenen en een bewaaradvies.”
"Als er weer een lockdown komt ben ik in ieder geval goed voorbereid."
Aan het begin van de coronacrisis, toen de maaltijdboxen voor thuis in opkomst waren, werden deze etiketten vaak met de hand geschreven - als ze al gemaakt werden. Maar na anderhalfjaar 'thuis uit eten gaan' verwacht de consument dergelijke en juiste informatie ook steeds vaker van de restauratieve maaltijdproducent.
Het probleem: schaarste in verpakkingsmaterialen
Er is echter een uitdaging op het gebied van maaltijdboxen en afhaalmaaltijden: er dreigt een tekort aan kartonnen dozen en verpakkingsmaterialen. Vanwege de aantrekkende economie, de wereldwijde 'inhaalvraag', de aankomende feestdagen en de online bestelwoede neemt de vraag naar dozen en verpakkingen toe. Als gevolg stegen de prijzen van papier en karton in september met meer dan 40%, maar alsnog blijft de vraag veel groter dan het aanbod. Dozen en verpakkingsmaterialen zijn schaars. En dat is best een probleem voor horecaprofessionals die zich (weer) meer willen richten op maaltijdboxen.
Horecaondernemer Frank Streefland, eigenaar van restaurant De Nieuwe Polderkeuken, vertelde aan RTL Nieuws dat hij afgelopen week voor 5.500 euro aan dozen heeft besteld. Streefland: "Het is een risico, maar ik moet me voorbereiden." De ondernemer wil zich de komende tijd – net als vorig jaar – weer focussen op maaltijdboxen voor thuis, en is al bezig met de voorbereidingen voor kerst- en borrelboxen tijdens de feestdagen. "Stel dat er weer een lockdown komt, dan ben ik in ieder geval goed voorbereid."
Deliverymarkt groeit door
Niet alleen de vraag naar afhaalmaaltijden van restaurantkwaliteit voor thuis blijft groeien. Ook de deliverymarkt blijft zich ontwikkelen. Nederlanders bestelden in het derde kwartaal van 2021 maar liefst 14,5 miljoen maaltijden via Thuisbezorgd. Dat waren er 2 miljoen meer dan in dezelfde periode in 2020. De waarde van die bestellingen was zo’n 400 miljoen euro, ruim meer dan de 300 miljoen van hetzelfde kwartaal in het jaar ervoor. Is die groei in de afgelopen anderhalve week verder toegenomen?
"Voor de kortetermijnportemonnee is de toename van deliverybestellingen niet slecht, maar voor de lange termijn is het rampzalig."
Philippe Vorst, mede-oprichter en CEO van New York Pizza over de huidige situatie met de aangescherpte openingstijden voor de horeca: "Voor onze deliverytak is het goed. We zien de deliverybestellingen toenemen. Voor de kortetermijnportemonnee is het dus niet slecht, maar voor de lange termijn is het rampzalig. Wij produceren deeg voor de horeca en zien daardoor van dichtbij hoe moeilijk onze partners het nu hebben. Deze situatie is een ramp voor hen, een ramp voor de foodbranche en een ramp voor het hele land."
Over de komende weken zegt Vorst: "Ik verwacht een voortzetting van het wanbeleid van deze overheid. Of beter gezegd: geen beleid. De oplossing is niet weer een lockdown, de oplossing is extra investeren in de zorg, laat ze daar in Den Haag nou alsjeblieft eens snel werk van maken."