Wetenschappers van de Universiteit van Illinois onderzochten het en stelden het vast. Het gebruik van ovale borden, die kleiner zijn dan ronde, kan bijdragen aan het verminderen van de voedselverspilling. Zeker bij buffetcatering en in all-you-can-eatrestaurants. Bovendien drukken de borden de kosten.

Foto door: Aline Ponce

Het onderzoek is uitgevoerd op de campus van de universiteit in Urbana. Plaats van handeling waren de eigen cateringrestaurants. In een persbericht zegt universitair hoofddocent landbouw- en consumenteneconomie Brenna Ellison: "Amerikanen verspillen ongeveer 31 procent van het voedsel. All-you-can-eat-restaurants zijn extra uitdagend, omdat daar de normale prikkels om afval te verminderen geen rol spelen. Als je een vast bedrag betaalt, wil je immers waar krijgen voor je geld."

“Voedsel dat we verspillen, kost ons per kilo meer dan voedsel dat wordt opgegeten.”

Duizenden kilo’s

Eerder onderzoek liet zien dat in de zes eetzalen van de universiteit wekelijks bijna 7000 kilo aan uitgeserveerd eten bij het afval terecht komt. Het persbericht: “Maar we verspillen hiermee niet alleen voedsel. Er gaat immers ook veel energie, water en arbeid zitten in het koelen, bereiden, vervoeren en serveren. Alsof dat niet genoeg is, is er ook nog de verspilde energie, arbeid en water die nodig zijn om van dat voedsel af te komen. Het voedsel dat we verspillen, kost ons dus per kilo meer dan het voedsel dat wordt gegeten."

Proef op de som

In twee eetzalen werden proeven genomen met ronde en ovalen borden. Het menu was hetzelfde. Voor en na gebruik van de maaltijd, werden de borden gefotografeerd en gewogen. Het eindoordeel na 1200 van zulke observaties: “In totaal daalde de voedselverspilling van 15,8 procent bij ronde borden naar 11,8 procent bij ovale borden. Ofwel bijna 20 gram minder voedselverspilling per bord.”

Lees ook: Servies heeft invloed op smaakbeleving