Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: wereldprimeur McDonald’s Stadskanaal. Verder: eerste restaurant van RCE in Maastricht. En: Gorillas, Jumbo en sanering in de supermarktbranche.

WERELDPRIMEUR: MCPARK & DINE

Het kreeg de goedkeuring van het hoofdkantoor in Chicago. Dus heeft de, na brand herbouwde, vestiging van McDonald’s in Stadskanaal een wereldprimeur. De ervaren, en in Chicago zeer gewaardeerde, franchisenemer André Berendsen rustte zijn restaurant uit met het zelfbedachte concept Park & Dine. Het gaat om zes parkeerplaatsen die zijn gereserveerd voor bezoekers van de McDrive die hun gerecht in de auto op willen eten.

De plekken zijn met bordjes genummerd (en dus gereserveerd). Bovendien hebben de autodineerders een afvalbak binnen handbereik. Volgens Berendsen zijn de Park & Dine plekken de eerste dagen na de heropening van de volledig vernieuwde vestiging al volop gebruikt. McDonald’s Stadskanaal draait helemaal zonder gas, op groene energie en met energiezuinige friteuses. Precies een jaar geleden werd het oude restaurant door brand verwoest.

RCE LANDT IN MAASTRICHT

Restaurant Company Europe (RCE) opent in maart in Maastricht een nieuwe vestiging van zijn eetcafé-concept Stan (voorheen Stan & Co). Het is na de restaurants in Utrecht, Zeist, Den Haag en Arnhem het vijfde filiaal van de formule. De Maastrichtse Stan zal in lijn zijn met de eerder ingezette herstijling van het concept. Dit betekent: bijzondere cocktails, shared dining, streetfood en een avondprogramma met deejays. Stan is het eerste horecabedrijf van RCE in de Limburgse hoofdstad.

Daarnaast zal RCE tot de zomer zeker twee nieuwe restaurants openen van Loetje, in Reeuwijk en Vught. RCE heeft de ambitie de grootste restaurantgroep van ons land te worden. Naast Stan en Loetje, is Restaurant Company Europe eigenaar van onder meer Popocatepetl en, sinds vorig jaar, Happy Italy. RCE mikt op een omzet van 300 miljoen euro in 2024. Op dit moment omvat de groep 75 tot 80 vestigingen.

JUMBO IN ZEE MET GORILLAS

Jumbo gaat in zee met flitsbezorger Gorillas. Over twee maanden start het familiebedrijf met de levering van zijn supermarktassortiment via Gorillas. Klanten die online boodschappen bestellen bij Jumbo, kunnen er in grote steden voor kiezen om hun producten binnen tien minuten thuis te laten bezorgen via de Duitse supersnelbezorger. Het gaat hierbij om elf steden in Nederland en twee in Vlaanderen.

In de media laat Jumbo’s CFO Ton van Veen weten dat de samenwerking voor de hand ligt, omdat met name jonge consumenten nu eenmaal behoefte hebben aan supersnelle bezorging. Van Veen sprak de verwachting uit dat het succes van flitsbezorgers als Gorillas (pas een jaar actief in ons land) op termijn zal leiden tot een sanering onder fysieke supermarkten in ons land. Deskundigen voorspellen al langer dat het aantal supermarkten in ons land drastisch zal afnemen.