Het bruine café vormt van oudsher dé sociale ontmoetingsplek van stadsbuurten en dorpspleinen, waar onder het genot van een pilsje het leven wordt besproken. Helaas verdwijnt de bruine buurtkroeg uit het straatbeeld en dat is zonde. In een driedelige serie brengen we een ode aan cafécultuur en het erfgoed van de bruine kroeg.
Klassiekers in de Jordaan
In het bruine café begroet de uitbater zijn gasten met ‘welkom thuis’. Wanneer een vaste gast een paar dagen niet komt opdagen, wordt er geïnformeerd of er boodschappen moeten worden gedaan. Hoewel een bruine kroeg zeker geen gelikt en kopieerbaar concept heeft, zijn er wel elementen die bij verschillende kroegen overlappen. Denk aan het bruine interieur, de tapijtjes op tafel en hardgekookte eieren op de bar. Tijdens een tour door de hoofdstad legden we vier ongepolijste parels uit de Amsterdamse Jordaan vast op de gevoelige plaat.
Bekijk hier het hele artikel over de Jordanese kroegen »
Samen zingen in het café
De bruine kroeg is een plek om samen te komen. Een plek waar alle lagen uit de samenleving en alle leeftijden zich met elkaar verbinden. Zo ook tijdens meezing-avonden in nachtcafe P96 in Amsterdam, waar gasten samen zingen onder begeleiding van een aantal live muzikanten. Van smartlappen tot Ramses Shaffy. Alles wat je verwacht in een bruine kroeg. De tekstbundels met daarin de songteksten mogen gratis gebruikt worden en voor de muzikanten op accordeon en gitaar gaat ergens tijdens de avond een emmertje rond.
“Iedereen die wil mag meedoen, mooi zingen is geen vereiste”, zegt organisator Sanja van der Lugt. “Het gaat hier vooral om het gevoel van saamhorigheid.” Het publiek is tijdens een meezing-avond zeker zestig plus. Maar gedurende een avond – het zingen gaat door tot 23.00 uur – komen er vaak jongeren binnen. Een beetje vertwijfeld nemen ze plaats aan de bar, niet wetende dat er vanavond een muzikale avond is. Maar na een poosje zingen ze toch uit volle borst mee.
Lees hier meer over de verbindende factor van de bruine kroeg»
De nieuwe generatie
Café De Pels in de Amsterdamse negen straatjes is al meer dan 50 jaar een begrip in de stad. Toen het café in 1970 werd geopend door Rob Klap – een visionair in de Amsterdamse horeca – liep het meteen storm. Er kwamen hippies op af, later schrijvers, kunstenaars, maar ook reclamejongens en gewone buurtbewoners. In 2023 is het café nog altijd populair bij een breed publiek.
In 1988 nam barman Maarten Voorhoeve het café van Klap over, nadat hij er eerst zeker acht jaar achter de toog had gestaan. Voorhoeve vond het belangrijk om het unieke karakter van De Pels in stand te houden. Nu in 2023 neemt zijn oudste zoon Mads Voorhoeve het café van hem over. “Toen bekend werd dat ik Café De Pels zou overnemen van mijn vader, was dan ook een veelgestelde vraag: ‘Ga je de zaak dan helemaal omtoveren?’” Voorhoeve’s antwoord was vanaf het begin al stellig: “Zeker niet. Net als mijn vader vind ik het belangrijk om het DNA van Café De Pels in stand te houden. De Pels moet De Pels blijven.”
Lees hier meer over Café de Pels en hoe je als cafe na 50 jaar relevant blijft »