Rebel Foods in India geldt als ’s werelds grootste uitbater van dark kitchens. Met een breed portfolio aan zelf geschapen keukenmerken, is het concern actief op de deliverymarkt in zeventig steden verdeeld over tien landen. Kortgeleden nam Rebel Foods een meerderheidsaandeel in een bestaande fysieke formule in India. Een kijkje in de keuken van Rebel Foods.
One kitchen, multiple brands, is de slogan van Rebel Foods. “Het grootste en snelst groeiende internetrestaurantbedrijf ter wereld”, zeggen de rebellen zelf. In 2011 begonnen onder de naam Faasos met het idee een keten van wraprestaurants op te richten. Acht jaar geleden stapte het bedrijf in de dark kitchen business. Sinds 2018 ontpopt Faasos zich onder de naam Rebel Foods tot een disruptor van formaat.
4.000 APPSTAURANTS IN 450 KEUKENS
Inmiddels heeft Rebel Foods 450 keukens operationeel. In de fysieke keukens wordt geproduceerd voor 4.000 ‘appstaurants’, maaltijdmerken die alleen bestaan in bestelapps. Rebel Foods verhuurt de keukens daarnaast aan bestaande merken die snel aan de slag willen in een nieuw marktgebied. Zo mag het Wendy’s – de nummer drie van de Amerikaanse burgerrestaurants – tot zijn klantenkring rekenen. Rebels Foods bereidt hardlopers van Wendy’s in hun dark kitchens op 250 locaties.
VEEL GELD OPGEHAALD BIJ INVESTEERDERS
Gerekend in Indiase roepies, is Rebel Foods een miljardenconcern. Maken we een vertaalslag naar euro’s, dan ligt de omzet op nog geen 100 miljoen. De verwachting voor India is: op dit moment vertegenwoordigt de dark kitchen markt een omzet van 370 miljoen euro. De prognose voor 2024 is 2,75 miljard. Rebel Foods haalde vorig jaar vele tientallen miljoenen euro’s op bij investeerders voor groei en innovatie en het totaal van de afgelopen jaren vormt bijna een half miljard euro. De marktwaarde van het bedrijf wordt getaxeerd op ongeveer 1,2 miljard euro.
INZET OP AUTOMATISERING EN ROBOTS
Een deel van het opgehaalde geld gaat Rebel Foods gebruiken om de maaltijdbereiding in de dark kitchens te rationaliseren via robotisering en automatisering (voorbeeld: de inzet van de Automatic Wok en geautomatiseerde pizzaproductie). Aangezien dark kitchens feitelijk gewoon grootschalige productiekeukens zijn, is het bedrijf ten opzichte van fysieke restaurants in het voordeel. Immers: het is veel eenvoudiger ingrijpende innovaties door te voeren in productiehallen dan in bestaande restaurants, die toch veelal gevestigd zijn in oudere panden met beperkte mogelijkheden. Rebel Foods streeft naar een verregaande reductie van de (arbeids)kosten.
OVERNAME VAN BESTAANDE FORMULE
De eigen maaltijdmerken van Rebel Foods luisteren naar namen als Faasos (tevens de voormalige bedrijfsnaam), Burger Bros, Waka Waka, Oven Story Pizza, The Good Bowl, Lunch Box en Pizza & Co. Deze maand nam Rebel Foods ook een meerderheidsaandeel in een bestaande fysieke foodformule. Het is nu mede-eigenaar van Smoor, een chocoladeconcept.
IS AANKOOP SMOOR EEN GAMECHANGER?
Smoor heeft nog geen dertig vestigingen, maar wil snel nieuwe zaken uitrollen in India. Wel is deze relatief kleine overname een potentiële gamechanger. Deze transactie werpt namelijk de vraag op: gaan bedrijven als Rebel Foods en grote bezorgplatforms op termijn hun ‘lege’ techmerken laden via de aankoop van lang bestaande restaurantformules?
REBEL-KEUKEN ALS FRANCHISENEMER
Net als bij gewone restaurantformules, wil ook Rebel Foods overal ter wereld uitbreiden via het franchisemodel. Dit betekent: franchisenemers rollen in het marktgebied van hun keuze een eigen dark kitchen van Rebel Foods uit, eventueel met de bijbehorende deliverymerken, maar ook met de mogelijkheid om keukenruimte aan derdenpartijen, zoals grote formules, te verhuren. Rebel Foods stelt franchisenemers in het vooruitzicht: een rendement van tenminste 20% en uitrol van hun dark kitchen in vier tot vijf maanden tijd.