De hotellerie innoveert de laatste vijftien jaar in hoog tempo. Met nieuwe, naar de straat gerichte eetconcepten. Met boetiekhotels. Met long stay hotels met flexwerkplekken. Met technologie om snel te boeken, te betalen en in te checken. Hotellerie wordt dynamischer en persoonlijker. Nu krijgt Nederland het ‘eerste koffiehotel ter wereld’. Een koffiehotel?

In Rotterdam is koffiehotel Man met Bril in aanbouw: een hotel dat zijn passie en zienswijze graag wil delen met de gasten. Het koffiehotel is het geesteskind van Paul Sharo, die al enkele jaren een koffiebranderij annex koffiezaak uitbaat in de Maasstad. Zelf omschrijft Sharo zijn koffieconcept als volgt: “Op de Vijverhofstraat loop je tussen branders, blije barista’s en balen bonen. Je vindt er ontbijt, lunch en zoetigheid en razendsnel internet.” Man met Bril is al vanaf de vroege ochtend geopend voor flexwerkers met hun laptop. Nu is Sharo dus bezig met de bouw van een koffiehotel.

BONEN, BRANDERS, BARISTA’S

In de volksbuurt Crooswijk pal aan de rivier de Rotte, verrijst het koffiehotel Man met Bril. Daar word je straks wakker met de geur van verse koffie, want Sharo gaat er ook zijn koffie branden. Sharo op zijn website: “Man met Bril Koffie begint ‘s werelds allereerste koffiehotel. Koffiehotel? Yup. Een hotel waar onze koffie gebrand wordt en waar we samen met de beste barista’s en branders uit de hele wereld werken aan echt lekkere en goede koffie. O ja, en het is ook gewoon een hotel, dus iedereen kan er slapen, eten, drinken, vergaderen, sporten en Rotterdam ontdekken. Wij vinden dit zelf dus echt te gek en kunnen niet wachten totdat we opengaan in 2023.”

KOFFIE-VAKHOTEL EN SOCIALE HUUR

Hotel- en horecagasten zijn niet de enigen die vanaf volgend jaar terecht kunnen in koffiehotel Man met Bril. Want zegt Sharo: “Met het Man Met Bril Koffiehotel gaan we net een stapje verder. We bieden een ‘residency’ aan. Barista’s en koffiebranders uit de hele wereld kunnen in ons hotel tijdelijk werken en wonen om zo hun vak verder te perfectioneren. Samen met de koffie-residents die er wonen, creëren we een hechte en internationale koffiecommunity. Maar wel Rotterdam-style. Voor en door de buurt, zonder pretentie.”

’s Werelds eerste koffiehotel wordt gevestigd in vijf oude, naast elkaar gelegen panden. Er komen twintig hotelkamers. Bijzonder ook: op de bovenste verdiepingen komen sociale huurwoningen, die zijn gerenoveerd en verduurzaamd. Ja, Sharo brengt zijn persoonlijkheid helemaal in: hij is een sociaal betrokken ondernemer.