Recent schreven we nog over hoe YB hard aan de weg timmert om hun streven naar klimaatpositiviteit dagelijks in de praktijk te brengen. In 10 jaar tijd is het Nederlandse bedrijf uitgegroeid tot een speler van formaat in foodservice als foodretail. Sinds 2021 is YB B-corp gecertificeerd en in no-time is het bedrijf vanuit een van oorsprong dierlijke propositie getransformeerd naar een (vrijwel) volledig vegan aanbod. Vandaag zet het bedrijf een spannende nieuwe stap naar een gezonde toekomst voor het bedrijf en de wereld. YB wordt een coöperatie.

Lees hier het artikel dat eerder verscheen over YB's duurzame keuzes, of bekijk onze video met YB-oprichter Wouter Staal. 

In haar tienjarige bestaan is YB – voorheen Yoghurt Barn – uitgegroeid van een hippe yoghurtbar in Utrecht tot een horecaketen met dertien eigen 'barns' door heel Nederland. Daarnaast zijn er in 2021 twee nieuwe bedrijfsonderdelen toegevoegd: een internationale tak met master franchisepartners, waaronder Autogrill, en een innovatieve productlijn van ready-to-eat oats voor retail en foodservice.

YB zet de komende jaren vol in op internationale expansie om zo nog veel meer positieve impact te kunnen maken. Het merk rondt dit jaar de transitie af naar 100% plantbased en zal zich daar sterk op gaan profileren. Om alle groeiambities waar te maken, vormt het bedrijf nu om tot een coöperatie en gaat het op zoek naar ambassadeurs die geloven in hun missie.

Sharefunding-campagne van start

Met de omvorming tot coöperatie kan nu iedereen mede-eigenaar worden van YB. Dat kan vanaf €250. Het doel is zoveel mogelijk ambassadeurs aan het merk te binden. In totaal wordt voor €1.500.000 aandelen vrijgemaakt voor nieuwe investeerders.  

Vanaf 31 mei is het mogelijk om te investeren en mede-eigenaar te worden van YB. Op 11 mei start de wervingscampagne waarbij geïnteresseerden alvast aandelen kunnen reserveren. Die reservering kan vanaf 31 mei definitief verzilverd worden. Mocht de animo groter blijken dan het aantal beschikbare aandelen dan vervallen de reserveringen en worden op 31 mei de aandelen uitgegeven volgens het first-come-first-serve principe. Woensdagochtend was volgens de banner op de website al voor ruim twee ton aan certificaten gereserveerd, door meer dan 140 geïnteresseerden.

Op de speciale sharefund-website kunnen geïnteresseerden terecht voor meer informatie.

Lees hier het artikel dat eerder verscheen over YB's duurzame keuzes, of bekijk onze video met YB-oprichter Wouter Staal.