Ondernemers hebben tot 3 juli 2021 de tijd om van hun plastic verpakkingsmateriaal af te komen. Daarna mag een deel van het materiaal niet langer gebruikt worden, vanwege nieuwe Europese wetgeving. Het gaat om plastic wegwerpbestek, wegwerpborden, rietjes, bewaarbakjes en bekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen. Afgelopen jaar werd juist meer plastic verpakkingsmateriaal gebruikt, een gevolg van COVID-19. Overstappen op ander materiaal wordt een grote uitdaging voor ondernemers.

Foto door: Sagar Chaudhray

Ieder jaar belanden grote hoeveelheden plastic in de zee. Het materiaal is schadelijk voor het milieu; er sterven dieren doordat ze het inslikken en er komen zélfs kleine stukjes in ons eten terecht. De aankomende plasticban geldt voor verschillende soorten zogenaamd single use plastic, plastic dat je na eenmalig gebruik weggooit.

Plasticrevolutie

Agnieszka van Batavia, duurzaamheids- en regelgevingsadviseur bij het LCA Centre, vindt dat verduurzaming niet snel genoeg kan gaan. Van Batavia helpt ondernemers met het aanpassen van hun verpakkingsmaterialen. Van Batavia: “We moeten niet alleen naar een alternatief voor plastic kijken. Het gebruik van single use items zouden we in het algemeen moeten ontmoedigen.”

Het tempo van de verduurzaming mag van Batavia flink omhoog: “We moeten niet blijven streven naar een plastic evolutie, maar naar een revolutie. Kijk naar wat je allemaal kunt veranderen. Dat verduurzamen duur is klopt niet. Wanneer je gebruik maakt van herbruikbare materialen hoef je geen eenmalige verpakking meer te kopen. Verduurzamen is dus kostenbesparend.”
 

Melamine met bamboe als plasticvervanger

Verschillende bedrijven en consumenten maken gebruik van bamboe-melamine serviesgoed als vervanger van plastic. Een deel van het servies blijkt geen goed alternatief. Eerder deze maand kwam de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) met een verontrustende mededeling. Uit onderzoek blijkt dat sommig bamboe-melamine servies stoffen afgeven, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het gaat om producten waaraan maar een kleine hoeveelheid bamboe- of maïsmeel is toegevoegd, terwijl het overgrote deel bestaat uit melamine kunststof en formaldehyde. Beide zijn in grote hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast is de toevoeging van bamboe- of maïsvezels aan kunststof serviesgoed niet beoordeeld door de EU-voedselveiligheidsautoriteit (EFSA); de veiligheid kan hierdoor niet gegarandeerd worden.

 

“Geef de consument tijd om te wennen aan verduurzaming”


Afvalvrij in treinvaart

Ook grotere bedrijven als de NS zetten stappen om te verduurzamen. Het streven is dat alle Nederlandse stations in 2040 afvalvrij zijn. Het verduurzamingsproces op de stations zal in stappen verlopen. Jet Boomgaardt, manager commercie bij de NS, vertelt daarover het volgende: “We werken volgens het reduce, re-use en recycle principe. Tussenstappen in het verduurzamingsproces zijn belangrijk. De consument moet eraan kunnen wennen. We werken nu bijvoorbeeld met kortingen bij onze winkels op stations, om het gebruik van single use plastics tegen te gaan. Wanneer je een eigen beker meeneemt en een drankje bestelt, krijg je vijfentwintig cent korting.” Daarnaast presenteren de winkels van de NS hun artikelen zonder verpakkingsmateriaal én is de personeelskleding gemaakt van gerecyclede materialen.

Transparant verduurzamen

Een voorbeeldbedrijf is ook brillenmerk Ace & Tate. Het bedrijf deed lang vrijwel niets aan duurzaamheid. Daar moest verandering in komen, vond het bedrijf zelf. Maar eerst erkende het dat er een duurzaamheidsprobleem was. Het merk belooft er in de toekomst alles aan te doen om duurzaam te worden. Sustainability manager Marlot Kiveron: “Een belangrijke vraag die je jezelf als ondernemer moet blijven stellen over verduurzaming binnen jouw bedrijf is: kan het beter? Dat deden we binnen Ace & Tate dan ook. Na onderzoek bleek de grootste impact op het milieu ons verpakkingsmateriaal te zijn.”

Inmiddels werkt het brillenbedrijf steeds vaker met duurzame materialen. De brillendoekjes zijn gemaakt van gerecyclede petflessen en in plaats van tasjes worden nu tote bags meegegeven. Deze tassen zijn gemaakt van oud campagnemateriaal uit de winkels. Ook oude brillen worden niet langer weggegooid. Kiveron: “Er zit nu statiegeld op de brillen in de vorm van een giftcard; dus klanten kunnen hun oude bril inleveren. We knappen de gebruikte brillen op en maken ze schoon. Daarna zetten we de brillen weer opnieuw in de markt onder de naam Reframe en krijgt de bril een tweede leven.”