Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: supergroeier EG Group opent LEON. Verder: nul procent groente-btw niet effectief volgens Rabobank. En: Unilever reorganiseert.

SUPERGROEIER EG GROUP OPENT LEON

De Britse tankstationreus EG Group groeit ook in ons land uit tot een foodservicepartij van formaat. Langs de A1 bij Muiden werd bij een Texaco-station van de groep vorige week de eerste vestiging van health-fastfoodconcept LEON geopend. Het daar gevestigde tankstation Honswijck bood al onderdak aan Spar Express en GO Fresh Bakery.

EG Group is het eigendom van de Britse broers Zuber en Mohsin Issa, die al twintig jaar actief zijn in de petrolbusiness. In de UK, de rest van Europa, Azië en de VS heeft EG Group ruimt 4.000 tankstations met in totaal 1.900 tot 2.000 foodservice outlets. Het aantal klanten op jaarbasis nadert met rasse schreden de één miljard.

In ons land exploiteert EG Group bijna 500 locaties en biedt het onderdak aan uitgiftepunten van onder meer GO Fresh Bakery, Subway, Spar Express, KFC, Burger King en nu dus ook LEON. EG Group richt bovendien zijn aandacht op de bouw van foodcourts.

LEON is in 2004 gestart door de Brit John Vincent, in het streven een fastfoodconcept te bouwen dat gezonde en verantwoorde gerechten verkoopt. We interviewden hem in 2019. De eerste vestiging werd geopend in Londens Carnaby Street. In de jaren daarna openden in de UK enkele tientallen vestigingen. Onder de hoede van travelcateraar HMS Host expandeerde LEON internationaal.

Zo kwam er vijf jaar geleden onder meer een vestiging op Schiphol. HMS Host exploiteert momenteel vijf LEON’s op Schiphol en stations in Utrecht en Amsterdam. Vorig jaar april nam tankstation-exploitant EG Group LEON over voor circa €120 miljoen. LEON had toen totaal circa 70 vestigingen, maar leed ernstig onder de coronacrisis.

NUL-BTW GROENTE: NUL EFFECTIEF?

Het nieuwe kabinet wil de btw op groente en fruit verlagen naar 0 procent. Het klinkt sympathiek, maar experts van de Rabobank vragen zich hardop af of in de praktijk het beoogde doel (bevordering consumptie groente en fruit) wel kan worden behaald. Indien de btw verdwijnt, daalt de prijs voor groente en fruit voor consumenten volgens de bank met een half miljard euro. Gezien de prijselasticiteit, zou de consument de helft van dit bespaarde bedrag uitgeven aan extra groente en fruit.

Resultaat volgens de Rabobank: dit zou neerkomen op 15 gram extra groente en fruit per dag "ofwel één extra bloemkoolroosje.” Hiermee wordt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het Voedingscentrum bij lange na nog niet gehaald, stelt de bank. Bovendien kan de verkoper de extra marge in eigen zak steken of de consument ervoor kiezen ‘ongezondere’ producten te kopen nu hij geld bespaart.

De Rabobank ziet bovendien een administratieve rompslomp bij samengestelde producten voor zich: ”Gaat een hamburgerketen straks de plakjes tomaat en komkommer apart in rekening brengen om een halve cent omzetbelasting te besparen?”

Experts van de Rabobank vragen zich af of een btw-verlaging op groente en fruit wel de meest doeltreffende methode is om consumenten gezonder te laten eten. De bank schrijft: “Het klinkt simpel, en de bedoeling achter de voorgenomen btw-verlaging op groente en fruit is lovenswaardig, maar zoals vaak wordt gezegd: als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.”

Overigens zal het 0-tarief voor groente, net als een eventuele suikertaks, niet op korte termijn realiteit zijn in ons land. De Belastingdienst liet onlangs weten dat het moeite heeft dergelijke nieuwe maatregelen in zijn ICT-systemen te implementeren.

UNILEVER: NIEUWE DIVISIES

Unilever gaat de organisatie vereenvoudigen. Per 1 april aanstaande is het concern met een omzet van ruim €50 miljard en 150.000 medewerkers wereldwijd onderverdeeld in vijf divisies. Naast de divisies voor hygiëne, persoonlijke verzorging en wellness, zijn er twee aparte divisies die betrekking hebben op food.

Directeur van de divisie Foods & Refreshments is sinds drie jaar Hanneke Faber. Haar divisie draagt echter vanaf komend voorjaar de simpele naam Unilever Nutrition. Unilever kreeg onlangs van enkele aandeelhouders kritiek te verduren, omdat het aandeel ‘ongezonde’ voeding relatief groot zou zijn. De focus van deze nieuwe divisie is gericht op basaal koken (“scratch cooking”), ‘healthy snacking’, functionele voeding en plantaardige vleesalternatieven. Ook de Food Solutions-tak voor chefs en foodprofessionals valt onder Faber. Tot de divisie behoren merken als Hellmann’s, De Vegetarische Slager en Knorr.

Unilvers ijsmerken worden over enkele maanden ondergebracht in de aparte divisie Ice Cream. Directeur is Matt Close, een Brit die al bijna dertig jaar verbonden is aan Unilever. Het Nederlands-Britse concern is eigenaar van ijsmerken als Wall’s, Magnum en Ben & Jerry’s. Ook de nodige nationale merken, zoals Langnese in Duitsland, Ola in Nederland en Olá in Portugal, vallen onder deze divisie. Overigens verdwijnen deze nationale merken steeds meer uit beeld ten gunste van internationale productmerken als Vienetta en Magum.

Onlangs werd bekendgemaakt dat Unilever wereldwijd 1.500 banen schrapt.